Zes glazen wijn per week verhoogt kans op borstkanker

doorRedactieop 02/11/2011

Een paar alcoholische drankjes per week is al genoeg om de kans op borstkanker te vergroten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Harvard University.

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat matig alcoholgebruik bij vrouwen weinig kwaad kon, maar uit het onderzoek blijkt nu dat drie tot zes glazen wijn per week de kans op borstkanker al met 15 procent verhoogt. Met elk bijkomend glas, stijgt het risico met twee procent.

Volgens Wendy Chen, die het onderzoek leidde, moeten vrouwen nu niet plots stoppen met drinken. "Alcohol blijkt vooral een negatief effect te hebben wanneer er al bestaande risico's zijn, zoals een geschiedenis van kanker in de familie en een verhoogd oestrogeenniveau", klinkt het.

Bovendien lijkt een stijging van 15 procent niet eens zo alarmerend. "Een vrouw heeft drie procent kans om borstkanker te krijgen. Een stijging van 15 procent door enkele glazen alcohol per week betekent dat de kans op borstkanker naar 3,45 procent stijgt." Niet meteen een spectaculaire stijging dus.

Het onderzoek volgde gedurende 30 jaar meer dan 100.000 vrouwen. Bij het onderzoek werd vooral gelet op hun leefgewoonten en gezondheid. (sps)