Zo kalmeer je een gestreste man: toon hem vlees

doorRedactieop 14/12/2010

De iphone afzetten, een wellnessweekend boeken of een volledige lichaamsmassage uitvoeren: voor mannen is dat niet zo ontspannend als het zicht van een stukje vlees. En dan bedoelen we geen naakte huid van een welgevormde vrouw, maar echt vlees: een stukje rund, varken, lam of kalf. Dat concludeerden de onderzoekers van McGill University in het Canadese Montréal tot hun eigen verrassing.

De onderzoekers lieten 82 mannen geloven dat ze deelnamen aan een studie over multitasking. De vrijwilligers werd gevraagd een stapel foto's te sorteren terwijl ze naar een man luisterden die een script voorlas.

Straf
Als hij een fout maakte, konden de vrijwilligers hem straffen door luide geluiden te maken. Hoe luider het geluid, hoe pijnlijker voor de voorlezers. De onderzoekers stelden vast dat mannen die naar een foto van gebakken vlees keken, minder 'pijnlijk' straften.

Mannen zijn geen honden
Deze reactie hadden de onderzoekers niet verwacht. Integendeel, ze verwachtten het tegenovergestelde: dat mannen, net als honden, agressiever zouden worden bij het zicht van vlees.

Agressie
Een mogelijke verklaring voor het verband zou zijn dat vlees mannen herinnert aan barbecues, zomerfeestjes en vrienden, wat hen kalmeert en hun agressie vermindert.

"Het is niet voordelig om agressief te zijn als je het vlees al hebt binnengehaald. Daarna kalmeer je, en geniet van je van de maaltijd met mensen die je DNA delen, mensen die je dus geen kwaad wil doen", aldus onderzoeker Frank Kachanoff.

Wordt vervolgd
Kachanoff plant nu een vervolgonderzoek waarbij hij de foto's van klaargemaakt vlees wil afwisselen met foto's van dode dieren, rauw vlees en vrouwen. We kijken al uit naar de conclusie. (edp)