Zo lang duurt het om één blikje cola weg te sporten

doorRedactieop 16/12/2011

Wetenschappers vinden dat ongezonde voedingsmiddelen etiketten moeten krijgen die je vertellen hoe hard je moet sporten om de opgenomen calorieën terug kwijt te spelen. Dat is volgens hen veel effectiever dan de traditionele voedingslabels waarop je het aantal calorieën kan aflezen.

Onderzoekers van de John Hopkins University in Baltimore deden een experiment bij tieners, waarin drie verschillende waarschuwingsborden voor het hoge aantal calorieën in frisdranken en fruitsappen getest werden.

Experiment
Op het eerste bord stond dat elk blik maar liefst 250 calorieën bevat, terwijl het tweede bord aangaf dat elk blikje tien procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën bevat. Op het derde waarschuwingsbord stond te lezen: 'Wist je dat je 50 minuten moet lopen om alle calorieën van een frisdrank kwijt te spelen?'.

De resultaten toonden aan dat de informatie over het aantal calorieën de tieners ongeveer 40 procent minder frisdrank deed kopen, maar dat de confrontatie met het equivalent qua sport nog effectiever was. Dat deed de tieners namelijk maar half zoveel frisdrank kopen.

Studieleidster dr. Sara Bleich: "Mensen onderschatten het aantal calorieën in hun eten en drinken. Door het equivalent van die calorieën uit te drukken in fysieke activiteiten, zal de populariteit van ongezonde voedingsmiddelen zeker dalen."

Maar...
Of de voedseletiketten binnenkort echt deze opschriften zullen dragen, is echter twijfelachtig. Het is namelijk zo dat het aantal verbrande calorieën tijdens een sportactiviteit niet bij iedereen hetzelfde is, omdat het afhangt van je gemiddelde snelheid en je lichaamsgewicht.

Een voorbeeld: wie 60 kilogram weegt en 8 kilometer per uur loopt, moet een kwartier lopen om de calorieën van een blikje cola (42 calorieën per 100 ml) kwijt te spelen.

Als je zelf wil berekenen hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het lopen, kan je hier terecht. (lbs)