Zo vermijd je een driftbui van je kind in het openbaar

doorRedactieop 04/04/2010

Het krijsende kind in de supermarkt en de gestreste moeder of vader die het probeert te bedaren zijn vaak moeilijk te negeren. Dit soort situaties zorgen vaak voor schaamte en ouders weten niet hoe ze op deze situatie moeten reageren, daarom enkele tips.

Verwachtingen
"Wanneer kinderen zich misdragen in het openbaar, weten ouders vaak niet hoe hier op te reageren", aldus professor in de ontwikkeling van kinderen Chuck Smith. "De juiste manier van reageren hangt van heel wat factoren af, waaronder de leeftijd van het kind, de plek waar het gebeurt en of het gedrag van het kind gecorrigeerd moet worden." De gouden regel voor ouders is redelijke verwachtingen te stellen en voet bij stuk te houden wanneer je deze probeert af te dwingen. Het is onredelijk te verwachten van je vijfjarig kind dat het tijdens een huwelijksmis een gans uur stil is of dat het niet zal op restaurant. Van een tienjarige kind kan je dat wel doen.

Schaamte

Veel moeders en vaders schamen zich voor de blikken van anderen, daarom laten ze fout gedrag ongestraft. Dit is echter verkeerd, want je schaamte mag niet de bovenhand halen, het is belangrijk je prioriteiten te stellen en dat is je kind opvoeden. Als je kroost zich misdraagt is het belangrijk eerst te herinneren aan de regels, vraag dus eerst of ze weten wat er van ze verwacht wordt. Help hierbij als het kind dit niet meer weet. Straf een kind nooit als het niet weet waarom. Ouders moeten ook beslissen of het de moeite waard is in te grijpen.

Negeren
Ouders onderhandelen vaak met een kind dat blijft zeuren om speelgoed in de winkel, het is echter beter om dit soort gedrag te negeren. Elk antwoord op gezeur of zelfs een straf toont dat een kind de controle heeft. Ouders moeten hierboven gaan staan. Als je hierĀ  op in gaat, kom je in een straatje zonder eind terecht, deze situatie zal zich in de toekomst dan blijven herhalen. Als je dit negeert, zullen ze snel beseffen dat de driftbui de energie niet waard is.

Ben je toeschouwer van een driftbui, is het vooral belangrijk je niet te moeien, tenzij het natuurlijk om een duidelijk geval van mishandeling gaat. (ep)