Zo weet je wanneer iemand liegt

doorRedactieop 17/07/2008

Als iemand liegt, gaat hij zich anders gedragen. Professionele leugenaars als pokerspelers zijn een uitzondering, maar je kunt aan ieders lichaamstaal zien wanneer hij of zij niet de waarheid vertelt. Een handig middeltje dus om te ontdekken of de man waar je interesse in hebt wel oprecht is.

Het eerste punt waaraan je een leugen kunt herkennen is de verandering in stemtoon of de snelheid van praten. Ook komen mensen die liegen meer aan hun gezicht. Het is eveneens belangrijk op oogbewegingen te letten. Blijkbaar, als je rechtshandig bent en je kijkt naar rechts, herinner je je iets dat echt gebeurd is. Maar als je naar links kijkt, betekent dit vaak dat je iets aan het uitvinden bent. Maar lichaamstaal kan wel van persoon tot persoon verschillen. De truc zit hem er in om te ontdekken wat natuurlijk gedrag is en wat lichtjes anders dan normaal is.

Tips
1. Kijk naar de lichaamstaal van de persoon. Als iemand zich stijf gedraagt, oogcontact vermijdt en vaak zijn gezicht, keel, mond of de huid achter zijn oor aanraakt, kunnen dit een vroeg teken van een leugen zijn.

2. Merk tegenstrijdige dingen op. Een leugenaar kan een ding zeggen maar een tegengestelde expressie hebben. Een voorbeeldje hiervan is "ik hou van je" zeggen met een frons. Let er wel op dat uitdrukkingen als mondbewegingen heel subtiel kunnen zijn.

3. Als een persoon liegt, kan de timing tussen zijn emoties en woorden soms verschillen. Een voorbeeld is als iemand een cadeautje krijgt en zegt dat hij of zijn het mooi vindt, maar pas achteraf glimlacht. Dan kan je er zeker van zijn dat die persoon aan het liegen is.

4. Een leugenaar wordt vaak heel defensief wanneer hij ondervraagd wordt en zal zijn hoofd of lichaam wegdraaien. Ook wanneer iemand tijdens een gesprek voorwerpen als een kopje koffie tussen jullie beide plaatst, is dat geen goed teken.

5. Een klassiek teken van een leugen is wanneer jouw woorden herhaald worden. Op de vraag "Heb jij het laatste koekje gegeten?", zal een leugenaar antwoorden "Nee, ik heb niet het laatste koekje gegeten" in plaats van een eenvoudige "nee". (ep)