Zomerbaby's lopen meer kans om MS te krijgen

doorRedactieop Invalid date

Baby's die worden geboren tijdens de zomermaanden, lopen een groter risico om multiple sclerose (MS) te krijgen, dan 'winterbaby's, zo meldt de Sunday Times. Dat komt doordat de moeder tijden de zwangerschap onvoldoende zon - en dus ook vitamine D - krijgt. Tot die ontdekking kwamen vorsers van het Royal Children's hospital in het Australische Melbourne en van de Australian National university.

Met name blootstelling aan de zon tijdens de eerste drie of vier maanden van de zwangerschap is cruciaal voor de ontwikkeling van het immuniteitssysteem en het zenuwstelsel bij de foetus. Kinderen die werden geboren in de maanden november en december (dus tijdens de Australische zomer) en hun eerste vier maanden in de baarmoeder tijdens de winter doorbrachten, lopen 32 procent meer kans om MS te krijgen dan kinderen die in de Australische winter werden geboren en dus tijdens de Australische zomermaanden ontwikkelden.
 
De onderzoekers bestudeerden patiënten met MS die werden geboren tussen 1920 en 1950. Daaruit bleek dat er een duidelijk verband bestond tussen de kans op MS en een 'winterse geboortedatum'. Opvallend daarbij is dat er tijdens de laatste vier maanden van de zwangerschap geen link meer was met de hoeveelheid zon die de moeder had kunnen opnemen.
 
Dat heeft te met het feit dat de zon ons vitamine D brengt, waarvan de positieve werking ook al is gebleken voor astmapatiënten en bij de strijd tegen darmkanker en hartziektes. Een kwartier zon is goed voor 500 microgram van die vitamine. (belga/jv)