Zomerse cocktails op basis van wijn

doorMelanie Goethalsop 15/07/2017

Al gehoord van wine-based cocktails? Volgens Evín, wijnwinkel en -bar in Gent, zijn de verfrissende drankjes perfect voor een tuinfeest of barbecue!

Veruit de eenvoudigste wijncocktail komt uit Spanje: Tinto de Verano. Dat is eigenlijk gewoon rode wijn met gekoelde frisdrank (Sprite of 7-UP will do the trick) en een schijfje citroen. Ook van Kir heb je misschien al gehoord: Aligoté – een Bourgondische witte wijn – gemengd met crème de cassis. Gebruik Crémant de Bourgogne (of een andere schuimwijn) in plaats van Aligoté voor een Kir Royale.

Beide drankjes zijn een tikkeltje ouderwets. De favorieten van Evín zijn origineel, fris, simpel, en nu al de hit van jouw zomer:


Elderflower Cava

Een cocktail waar iedereen van houdt: niet te zoet, niet te zuur en heerlijk op elk moment van de dag (did someone say brunch?). Giet het sap van een halve limoen, 30 ml gin en een theelepel vlierbloesemsiroop in een fluitglaasje over diepgevroren bessen en top het geheel met cava. De bevroren besjes geven de cocktail een toffe extra en houden je cocktail lekker fris.

Prosecco meets limoncello
Forza Italia! Hou je van een Italiaanse toets, probeer dan zeker dit recept uit. Vul een mooi waterglas voor één vierde met ijskoude limoncello en een paar diepgevroren frambozen. Overgiet met prosecco, meng de ingrediënten even door elkaar en werk af met een paar blaadjes munt. Delizioso!

Moscato & Lillet
Eentje voor de zoetebekjes: neem een breed waterglas en leg er enkele diepgevroren blauwe druiven in. Voeg 20 ml Lillet Blanc en evenveel rode vermout toe, samen met het sap van een halve citroen. Vul je glas daarna tot de rand met Moscato D’Asti. Eetbare bloemetjes of een krul zeste van sinaasappel maken je drankje fleurig en zomers.

Girls just wanna have wine
Evín creëerde ook een eigen wijncocktail. Ga je graag zelf aan de slag? Dat kan: doe een handvol aardbeien en wat roze pompelmoessap samen met het sap van een halve citroen in de blender. Leg enkele takjes verse tijm in het mengsel en laat het een paar uur aromatiseren in de koelkast. En niet stiekem al snoepen, je geduld wordt beloond. Neem een glas met ijsblokjes en giet het mengsel erover, tot ongeveer één derde vol. Voeg 30 ml Lillet Blanc toe en top de cocktail tenslotte met cava. Schuif een halve aardbei op de rand van je glas en werk af met een takje tijm. Klaar!

 Zin om zelf te experimenteren?
Onthoud dat je cocktail staat of valt met een goed smaakevenwicht. Combineer een zoete witte wijn of bubbels bijvoorbeeld met zure of bittere aroma’s zoals citroen, pompelmoes, gin, Apérol, Campari of granaatappel. Een heel dankbaar product is Lillet Blanc, een licht bitter en tegelijk fruitig drankje met sinaasappel, honing en hars. Lillet komt uit de Bordeauxstreek en wordt gemaakt op basis van wijn en fruitlikeur. Het Franse drankje combineert uitstekend met tonic, vlierbloesemsiroop en frisse smaken zoals komkommer of munt. Nog zo’n leuk ingrediënt is vermout. De versterkte wijn, die met kruiden op smaak wordt gebracht, is helemaal hip. Wij gaan steevast voor de rode variant: licht bitter met een kruidige toets en perfect als aperitief.

Meer info:
Evín Wine store & bar
Sint-Margrietstraat 16
9000 Gent