Zwangere vrouwen kampen met tekort aan vitamine D

doorRedactieop Invalid date

Veel zwangere vrouwen nemen niet genoeg vitamine D op, een stof die je lichaam aanmaakt onder stimulans van zonlicht.

Tekort
De onderzoekers ontdekten dat 70 procent van de zwangere vrouwen in Amerika een tekort aan vitamine D heeft. Wie een donkere huid heeft, deze bedekt uit culturele of religieuze redenen en wie in noordelijke gebieden woont, loopt het meeste risico op een tekort. Vele toekomstige moeders nemen tijdens de zwangerschap prenatale vitamines en deze verhogen ook het niveau van vitamine D, maar niet genoeg. Ook beginnen ze hier pas mee eens ze zwanger zijn. Het is beter om ze al enkele maanden voor de verwekking te nemen om de gezondheidsvoordelen te optimaliseren.

Buitenlucht

Professor Adit Ginde: "We weten dat vitamine D belangrijk is voor de gezondheid van beenderen bij zowel de moeder als het kind, maar er is nog veel niet geweten over deze vitamine en de invloed ervan tijdens de zwangerschap. " Er is groeiend bewijs dat haast iedereen een ongezond laag niveau van vitamine D heeft, experts menen dat dit komt doordat mensen steeds minder tijd in de buitenlucht spenderen.

Gezondheid
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de moeder en het kind. Een tekort aan deze stof op jonge leeftijd wordt gelinkt aandoeningen van het ademhalingsysteem. Bij volwassenen kan dit leiden tot cardiovasculaire ziekten en verschillende vormen van kanker. (ep)