Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dit is volgens een slaapexpert het geheim om elke nacht wél aan voldoende slaap te komen

doorNele Annemansop 13/02/2020

Het is een belofte die je elke morgen maakt als je wekker afloopt: ‘Maak je geen zorgen, lichaam. Ik beloof dat je de volgende nacht wél acht uren slaap krijgt.’ Maar volgens slaapspecialist en directeur van het Sleep and Neuroimaging Laboratory in Berkeley, slaag je daar maar zelden in, tenzij je je ‘sleep opportunity’ berekent.

Je ‘sleep opportunity’ horen we je denken? Ja, volgens Walker is hét geheim van een goede nachtrust het berekenen van je ‘sleep opportunity’ ofwel het aantal uren dat je slaapt optellen met de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen.

Als je bijvoorbeeld weet dat je acht uur slaap nodig hebt om productief te zijn de volgende dag, maar dat je ook nog graag een kwartiertje leest in bed, nog een halfuur nodig hebt om in te dommelen en een kwartier voordat je wekker afloopt wakker wordt, dan je moet je eigenlijk negen uur voordat je wil opstaan naar bed gaan. Dat betekent om 22 uur in plaats van 23 uur als je om 7 uur opstaat.

Klinkt heel logisch, toch? Want hoewel we allemaal maar al te graag meteen in dromenland zouden willen vertoeven zodra we ons hoofd neerleggen, gaat het er helaas meestal niet zo makkelijk aan toe. Door rekening te houden met de tijd die je besteedt aan het goed leggen van je kussens, het overlopen van de volgende dag of gewoon rechtop te zitten voor een slokje water, hoef je je voortaan geen zorgen meer te maken dat je niet aan voldoende slaap komt. Nu je alleen nog proberen te houden aan dat uur …

Elke maand maken onze redactrices komaf met een slechte gewoonte. Deze maand: Liesbeth wil beter leren slapen. Daarom houden wij jullie op de hoogte van alle nieuwe weetjes over de wondere wereld van de slaap. Haar volledige verhaal lees je in het maartnummer van Goed Gevoel.