Zo gebruik je uitstelgedrag in je voordeel
Dingen uitstellen tot het allerlaatste moment, we maken ons er allemaal wel schuldig aan. Gelukkig bestaat er ook iets als 'productief uitstelgedrag'. Hoera!

Het is auteur Charles Duhigg die uitstelgedrag niet als een persoonlijk gebrek, maar als een gewoonte omschrijft. Volgens hem bestaat er een ingebouwd systeem, waarbij onze hersenen een bepaald signaal krijgen, vervolgens routinematig gedrag vertonen en dan op zoek gaan naar een beloning.
Meer concreet wil dat het volgende zeggen: een overvolle mailbox (het signaal) doet onze hersenen de connectie maken met social media (de routine). Het idee dat je tijdlijn checken een welkome break is van de zware werkdag en die overvolle mailbox zorgt er dan voor dat je dat je even door Instagram scrollen als een beloning gaat beschouwen. Jammergenoeg is die break meestal gewoon tijdsverlies.
De manier om weer controle te krijgen over je uitstelgedrag is door op te merken wanneer je routinematig gedrag begint te vertonen. Wanneer je doorhebt op welke momenten je je telefoon bovenhaalt of door Facebook scrollt, is het de kunst om voor jezelf te beslissen dat niet te doen, en iets nuttigs te doen.
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het een goed idee om een lijstje te maken met dingen die je ook nog moet doen, maar die niets te maken met het taakje dat je wil uistellen. Denk daarbij aan en telefoontje naar je telecomprovider of een afspraak maken bij de tandarts. Stuk voor stuk taken die vaak op de lange baan worden geschoven, maar die ook moeten gebeuren. Wanneer je nood hebt aan een pauze, kan je een taak van die lijst proberen af te vinken.
Wie erin slaagt zijn of haar gedag zo om te vormen, wordt wat men noemt een gestructureerd uitsteller: iemand die uitstelgedrag vertoont, maar tijdens het uitstellen ook echt werk verzet in plaats van doelloos door Facebook of Instagram te scrollen.