Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

7 tips voor een gezonde zomerhuid

Zon, zee en tropische temperaturen. Het zijn de ideale ingrediënten voor een zalige zomervakantie. Maar een onhandelbare haardos of beschadigde huid bij thuiskomst nemen we er minder graag bij. Wij zochten voor je uit hoe je dit best voorkomt.

1. Zonnen doe je met mate. Een gebronsde huid staat in de zomer bij velen nog steeds bovenaan het prioriteitenlijstje, maar we weten ondertussen allemaal wel beter. Urenlang in de felle zon vertoeven, doet onze huid tenslotte meer kwaad dan goed. Het bruin worden van de huid is immers een natuurlijke reactie van de huid op ultraviolet licht. Het verdedigingsmechanisme van de huid treedt in actie: melanine wordt aangemaakt, die vormt een natuurlijke beschermlaag voor de dieperliggende huidcellen. De zon beschadigt onze huid en werkt huidveroudering in de hand. Maar de allergrootste problematiek is het ontwikkelen van kwaadaardige aandoeningen, zoals huidkankers. Smeer daarom je huid een halfuur voor je de zon ingaat met een zonnecrème in, herhaal dit om de twee tot drie uur en gebruik bij voorkeur een crème met factor 30 of hoger.

2. Scrub de huid glad voor het zonnen. in de winterperiode heeft onze huid onder de kou te lijden gehad. Willen we in de zomer onze huid van een egaal lichtbruin kleurtje voorzien, dan moeten we de hoornlaag of opperste huidlaag eerst zo glad mogelijk maken. Met een scrub verwijder je gemakkelijk alle dode huidcellen. De nieuwe huidcellen kleuren gemakkelijker in de zon en zo kan je jouw bruine kleurtje ook langer behouden.

3. Neem antioxidanten in door middel van voeding of een pillenkuur. Ultraviolet licht kan zogenaamde oxidatieve schade aan het lichaam veroorzaken, waarbij vrije radicalen vrijkomen die het organisme kunnen aantasten, de huideigen collageen kunnen afbreken en het celherstel na schade door de zon kunnen vertragen. Antioxidanten helpen dit voorkomen. Bepaalde antioxidanten, meer bepaald bètacaroteen, zorgen er ook voor dat je minder snel verbrandt in de zon en je sneller bruin wordt.

4. Hydrateer je huid na het zonnen. De zon droogt de huid uit. Het spreekt voor zich dat mensen met een van nature droge huid extra aandacht aan het op peil houden van de natuurlijke vochtbalans van hun huid moeten besteden. Het is raadzaam om in eerste instantie niet langer producten te gebruiken die de huideigen vetten wegspoelen. Vervang daarom douchezeep of badschuim door zeepvrije waslotion en oliën. Een tweede belangrijke stap bij het bestrijden van een droge huid is het gebruik van hydraterende crèmes na het zonnen. Smeren is de boodschap, en dat geldt voor zowat iedereen die vaak en graag in de zon vertoeft.

5. Na een zwempartij in het zwembad moet je je huid verzorgen. Ook chloorwater heeft een negatieve invloed op de huidbarrière en droogt de huid uit, want chloor verwijdert alle vetten uit de hoornlaag. Wie veel zwemt, kan zich beroepen op een barrierecrème met silicone, die een laagje bovenop de huid legt en zo het uitdrogen ervan helpt voorkomen. Na het zwemmen spoel je de restanten van het chloorwater goed weg en bewerk je de huid met een spray met olie of een oliebad.

6. Zout water helpt bij hydratatie. Zout trekt water aan en zout water zorgt zodoende dus voor een betere hydratatie. Dit principe wordt algemeen gebruikt in thermale kuren. Het is wel aan te raden zeewater na een duik in de zee weg te spoelen met een zeepvrije douchegel, omdat het achterblijvende zout anders het water weer uit de huid trekt. Vergeet daarnaast niet de huid nadien opnieuw te hydrateren met een crème of aftersun. Aftersun heeft overigens dezelfde wer king als een hydraterende crème, maar bevat ook verkoelende elementen.

7. Hou thermaal water bij de hand in landen met hoge luchtvochtigheid. In landen met een hoge luchtvochtigheid, en in periodes waar we hier met hoge temperaturen te kampen krijgen, zal onze huid veeleer gaan zweten en kunnen we hierdoor last krijgen van jeuk. Het wordt ook moeilijker om onze huid af te koelen. Af en toe sprayen met thermaal water kan hierbij helpen. Door de verdamping van het water ervaar je een afkoelend effect en de mineralen of zouten die dit water bevat, zullen het water vasthouden in de opperhuid voor een optimale hydratatie van de huid. Lage luchtvochtigheid daarentegen droogt de huid dan weer uit. Ook bij koud weer ervaren we dit. Hierdoor is het overigens van essentieel belang dat je het hele jaar door de nodige aandacht aan de hydratatie van de huid besteedt. Ook in vliegtuigcabines ontstaat een lage luchtvochtigheid. De huid kan hierdoor trekkiger en droog aanvoelen. Het smeren van een crème kan soelaas bieden.