Altijd en overal een perfecte reisapotheek

doorValérie Wautersop Invalid date

Een goed voorbereide vrouw is er twee waard, en al zeker op vakantie. Het loont dan ook dubbel en dik de moeite om wat extra aandacht te besteden aan je reisapotheek. Het bespaart je op vakantie vast heel wat kopzorgen. Wij helpen je alvast een heel eind op de goede weg, of je nu naar het Zuiden, de bergen of eigen achtertuin trekt.

Je basiskit
Waar je ook heengaat, een aantal klassiekers móet je gewoon altijd bij je hebben.

 • Je gebruikelijke geneesmiddelen: bijvoorbeeld als je aan een chronische ziekte lijdt. Het is ook altijd handig om extra voorschriften mee te nemen. Zo kan je niet voor onaangename verrassingen komen te staan.
 • Een middel tegen maagklachten: Misselijkheid en braken komen vaak voor op vakantie; de lokale keuken of dat ene glaasje te veel kunnen zeer onprettige gevolgen hebben. Daarom is het aangeraden om altijd voorbereid te zijn. Motilium is het middel bij uitstek.
 • Een middel tegen diarree: Een zeer goed medicijn tegen Turista of reizigersdiarree is Imodium. Maar het is natuurlijk ook heel belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. Drink wel water uit flesjes die je met eigen ogen hebt zien openen, of je probleem zou door besmet water nog erger kunnen worden! Ook ongare of rauwe groenten kunnen Turista veroorzaken. Kinderen met acute diarree vereisen een ietwat andere aanpak. Omdat zij sneller uitdrogingsverschijnselen vertonen dan volwassenen behandel je hen het best met orale rehydratatiezouten (ORS-zakjes).
 • Medicatie tegen pijn en koorts: Wie pijn of koorts krijgt op reis, neemt het best een pijnstiller zoals Dafalgan of Nurofen. Als je in het buitenland op zoek gaat naar pijnstillers, vraag je om Paracetamol, het belangrijkste bestanddeel ervan.
 • Wondverzorging: Wonden kunnen nu eenmaal altijd voorkomen, vooral als je op reis gaat met kinderen. Om ze te behandelen heb je ontsmettingsmiddel, pleisters, kompressen, veiligheidsspelden en een schaar nodig.
 • Een muggenwerend middel: Zorg ervoor dat je een product bij hebt dat 30 procent Deet bevat. Deet is het actief bestanddeel dat muggen op een veilige afstand houdt. Het middel beschermt je bovendien tegen teken, maar je moet het vaker gebruiken om helemaal teekproof te zijn.
 • Een antiallergisch middel: Na een muggenbeet is de jeuk vaak niet te harden en kan zo'n antiallergisch middeltje soelaas bieden. Als je een bleke huid hebt die gemakkelijk geïrriteerd raakt door de zon, dan kan een product als Fenigel wonderen doen. Allergieën tegen grassen en pollen kunnen worden opgelost door een middel als Zirtec.
 • Zonnebrandcrème: De zon ga je uiteraard te lijf met een zonnecrème. Het is aangeraden om minstens voor factor 20 te kiezen. Je kan muggen en de zon samen aanpakken door een zonnecrème met Deet te gebruiken. Onder andere het merk Mouskito heeft zo'n crème in z'n gamma.
 • Anticonceptie: Je zou niet de eerste vrouw zijn die haar pil thuis op de toilettafel laat liggen... Stop sowieso een extra strip in je bagage en bewaar de strip die je aan het gebruiken bent in je handtas. Hou als je de pil neemt altijd rekening met eventuele tijdsverschillen en weet dat je niet meer optimaal bent beschermd als je diarree hebt (gehad).

Extra! Onontbeerlijk wanneer je reist...

 • ... naar tropische landen. Ga je trekken in tropische streken? Pas dan goed op voor muggen, want de beestjes zijn niet overal even onschuldig als in België. In sommige tropische en subtropische gebieden kan je malaria krijgen van een muggenbeet. De ziekte kan dodelijk zijn; daarom is het belangrijk om preventief malariapillen in te nemen. Raadpleeg hierover zeker een arts, liefst drie maanden voor je vertrekt. Wie naar Midden- of Zuid-Amerika trekt kan door muggen ook besmet raken met het Zikavirus. Ter plekke is het daarom een goed idee om je huid zo goed mogelijk te bedekken, een antimuggenmiddel te gebruiken en te slapen onder een muskietennet dat doordrenkt is met een insecticide
 • ... naar de bergen. Wie lange wandeltochten plant te ondernemen kan maar beter goed voorbereid zijn op het onvermijdelijke. Ongetwijfeld loop je vroeg of laat namelijk een pijnlijke blaar op, die het leven van een wandelaar behoorlijk zuur kan maken. Investeren in degelijke blarenpleisters is dus geen overbodige luxe.
 • ... met de wagen: Om op reis te gaan moet je je verplaatsen, en net daar hebben veel mensen problemen mee. Vooral wie met de wagen reist krijgt het zwaar te verduren. Symptomen als misselijkheid, duizeligheid en braakneigingen kunnen worden vermeden met Antimetil.
 • ...in eigen land: Naast muggen zijn ook teken heel vervelende beestjes. Ze kunnen allergische reacties opwekken en zelfs de ziekte van Lyme veroorzaken. Als er een rode vlek verschijnt op de plek waar je werd gebeten en je voelt je grieperig, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen. Controleer dagelijks je hele lichaam op teken. Vind je er een, dan verwijder je hem met een pincet. Let erop dat het diertje helemaal loskomt.
 • ... naar exotische oorden: Wie in zomerse sferen verkeert staat al sneller open voor een romantisch rendez-vous met een zwoele Zuiderse lover (of met eigen partner natuurlijk). Een doosje condooms bij de hand hebben is dus zeker geen overbodige luxe.