Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zorgeloos met je kinderen op vakantie

doorValérie Wautersop Invalid date

Eindelijk is het vakantie! Maar vooral als je met jonge kinderen op reis gaat, is enige voorzichtigheid toch geboden. Met onderstaande tips wordt het helemaal een geslaagde en zorgeloze vakantie!

 • SOS Zonnesteek
  Het grootste gevaar van de zon is ongetwijfeld een zonnesteek. Deze kan erg pijnlijk zijn en zelfs leiden tot een doktersbezoek en/of een behandeling met zalf en medicijnen. Bovendien is een zonnesteek op lange termijn schadelijk voor de huid. Alhoewel noodzakelijk voor de groei, omwille van de vitamine D, kan de zon voor baby’s of erg jonge kinderen ook een echte vijand zijn. Hun opperhuid is immers veel gevoeliger. Een baby jonger dan een jaar hou je dan ook het best in de schaduw. Een baby’tje kan immers niet duidelijk maken dat hij het te warm heeft of dat het zonlicht te fel is. Bovendien zijn de negatieve effecten van de zon veel gevaarlijker voor een baby dan voor een volwassene. Vanaf de leeftijd van één jaar kan een kind - met mate - worden blootgesteld aan de zon, maar om je kind te behoeden voor een zonnesteek is het belangrijk zijn/haar hoofdje te bedekken met een zonnehoedje en de ogen te beschermen met een zonnebril. Trek je kind bij voorkeur een licht, katoenen T-shirtje aan in plaats van het in een zwembroekje of badpak te laten rondlopen. Smeer ook de huid die wordt blootgesteld aan de zon in met een zonnecrème met hoge beschermingsfactor (30 of meer). Herhaal dit om de twee uur en iedere keer nadat het kind in het water heeft gespeeld.
 • SOS Zonnealergie
  Overmatige blootstelling aan de zon kan ook leiden tot een zonneallergie. Op de huid verschijnen dan rode vlekjes die erg kunnen jeuken. Wanneer dit gebeurt, moet je je kind onmiddellijk de schaduw laten opzoeken en mag je niet langer vertrouwen op de bescherming van een zonnecrème. Wanneer de allergie ernstig lijkt of het kind ook koorts krijgt, is het verstandig een arts te raadplegen.
 • SOS Hitteslag
  Zoals de term al doet vermoeden, ontstaat een hitteslag door te veel warmte en te weinig hydratatie en afkoeling. Een hitteslag uit zich door hoofdpijn, misselijkheid en/of braken. In ernstige gevallen kan je kind zelfs flauwvallen. Om een hitteslag te voorkomen, is het belangrijk je kind veel water te laten drinken en het tijdens de warmste uren van de dag (tussen 12 u en 16 u) in de schaduw te laten spelen. Jonge kinderen moet je vol- doende beschermen tegen de warmte. Vergeet ook niet dat in landen dicht bij de evenaar de zon veel harder en venijniger is. In geval van hitteslag is het belangrijk je kind zo snel mogelijk naar een koele kamer over te brengen of, indien mogelijk, het in een bad met water van 37°C te leggen om de lichaamstemperatuur te doen zakken. Bij ern- stige hitteslag (bewustzijnsverlies) breng je het kind beter meteen naar het ziekenhuis.
 • SOS Onderkoeling
  Kinderen vinden niets heerlijker dan op een warme dag in het water te plonsen. Hou er echter altijd rekening mee dat water erg verraderlijk kan zijn. Jonge kinderen laat je daarom beter nooit alleen in het water gaan. Een ander - minder bekend - gevaar is onderkoeling. Ieder jaar opnieuw sterven er vakantiegangers omdat ze na enkele uren zonnebaden plotseling in ijskoud water springen. Deze plotse daling van de lichaamstemperatuur kan erg gevaarlijk zijn. Als je kinderen willen gaan zwemmen, is het beter hen eerst wat te laten pootjebaden, zodat het lichaam kan wennen aan het koele water. Na het eten van een lichte, zomerse salade kan het helemaal geen kwaad om je kinderen te laten baden, maar na een zware of vettige maaltijd is het beter om eventjes te wachten. Anders zouden ze misselijk kunnen worden en in het water in de problemen kunnen geraken.
 • SOS Spierkrampen
  Hou er altijd rekening mee dat kinderen - net als volwassenen trouwens - in het water plotse spierkrampen kunnen krijgen. Daarom is het belangrijk je kinderen enkel te laten zwemmen op een diepte waar ze nog steeds de bodem kunnen voelen. Laat hen ook nooit zwemmen in een onbewaakte zone of zorg dat ze steeds zijn vergezeld van een volwassene.
 • SOS Kwallenbeet
  De zee is niet alleen het speelterrein voor kinderen, maar ook de habitat van kwallen en andere zeedieren. Een kwallenbeet kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Er ontstaat een zwelling op de plaats waar het dier heeft gestoken, vaak gevolgd door rode vlekken of jeuk. Wanneer je kind wordt gestoken, spoel de huid dan schoon met ongezouten, proper water en leg een zak met ijs op het gestoken lichaamsdeel. Daarna kan je de huid ook insmeren met een pijn- stillende zalf. Het is best om de wonde gewoon onbedekt te laten. Meestal verdwijnt de pijn redelijk snel en is het niet nodig een arts te raadplegen.
 • SOS Insecten
  Hou er rekening mee dat insecten nooit op vakantie gaan. Wees dus voorbereid op een steek van muggen, bijen, wespen of andere insecten, en neem altijd - ook op daguitstappen! - een pincet en zalf tegen insectenbeten mee! Zo’n insectenbeet kan eventjes erg pijnlijk zijn, maar is meestal ongevaarlijk. Behalve dan natuurlijk wanneer er een allergische reactie optreedt, bijvoorbeeld bij wespengif. In dit geval ga je best meteen met je kind naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, waar men hem of haar een inspuiting met tegengif kan geven.
  In onze streken zijn muggensteken ongevaarlijk, maar in bepaalde landen kunnen muggen spierstijfheid, koorts en vermoeidheid veroorzaken. De beste manier om je kleine lieveling te beschermen tegen insectenbeten blijft nog altijd kleding, een zonnehoedje en een doeltreffende anti-insectencrème. En hoe plezierig het ook kan aanvoelen, laat je kind niet op blote voetjes over het strand lopen, want dan kan hij op een bij trappen en worden gestoken.
  In landen waar slangen leven, laat je je kind ook beter gesloten schoenen en een lichte, katoenen broek dragen om in de bossen of tussen struikgewas te ravotten. Informeer je bij de lokale bevolking over de mogelijk gevaarlijke slangensoorten. Wordt je kind toch gebeten door een slang, probeer dan het lichaamsdeel in kwestie zo weinig mogelijk te bewegen en laat iemand snel hulp halen. Bij de meeste slangenbeten is het gif pas na enkele uren werkzaam.