Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

SOS wagenziekte

doorValérie Wautersop 18/08/2017

Voor veel ouders zijn de lange autoritten naar hun zonnige vakantiebestemming een ware nachtmerrie. Vooral wanneer de meereizende kinderen gevoelig zijn voor wagenziekte (of reisziekte) en zich al na enkele bochten misselijk voelen, zijn er prettigere dingen.

Ongeveer een derde van alle passagiers heeft wel eens last van wagenziekte. Wagenziekte is eigenlijk geen echte ‘ziekte’, maar veeleer een overgevoeligheid van het evenwichtsorgaan. Het is een onschuldige - maar wel erg vervelende - aandoening.
Ons evenwicht wordt geregeld door drie zintuigen: het evenwichtsorgaan, de ogen en het gevoel. Bij iedere beweging die wij maken of die wij ondergaan, geven deze zintuigen informatie door naar een deel van de kleine hersenen dat ons evenwicht automatisch bestuurt. Wagenziekte ontstaat wanneer de informatie van die drie zintuigen niet met elkaar overeenstemt. De ideale manier om jezelf wagenziek te maken, is bijvoorbeeld achteraan in de auto zitten lezen. Je ogen staren naar het boek en zeggen: dit beweegt niet, terwijl de beweging van de auto een signaal geeft dat er wél beweging is. In medische taal noemt men dit een ‘missmatch’. De ene mens is hier al gevoeliger voor dan de ander. De gevoeligheid en de bijhorende symptomen van wagenziekte kunnen per persoon sterk verschillen. De één heeft last van duizeligheid, hoofdpijn, sufheid en misselijkheid. Anderen ondervinden een verminderde eetlust, afwezigheid (apathie), gapen, warm of juist koud krijgen, etc.

Onze tips tegen wagenziekte:

Baby’s zouden minder gevoelig zijn voor wagenziekte. Het zijn vooral kinderen, tieners en jongere volwassenen die eraan lijden, want eenmaal de 40 of 50 voorbij, neemt wagenziekte meestal af.
Wanneer je kinderen snel wagenziek worden, kan je de klachten helpen voorkomen door enkele tips in acht te nemen:

  1. Als ze oud genoeg zijn, kan je je kinderen op de passagiersstoel naast de chauffeur laten zitten. Door hen zoveel mogelijk te laten meevolgen wat er gebeurt, zullen ze minder snel wagenziek worden.
  2. Laat hen geen computerspelletjes spelen of boeken lezen op de achterbank en laat hen niet te veel naar het voorbijflitsende landschap buiten kijken. Beter is je kind op één vast punt te laten fixeren.
  3. Belangrijk is ook om er geen drama van te maken en de rit zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.
  4. De meest doeltreffende behandeling bestaat vooral uit medicatie op basis van de stof cinnarizine, die de overgevoeligheid van het evenwichtsorgaan onderdrukt, en een tweede stof die braakneigingen tegengaat. Meestal geeft dit erg goed resultaat, op voorwaarde dat je het middel ruim op tijd (één uur voor jullie vertrek) aan de kinderen geeft, want als iemand eenmaal wagenziek is, is het veelal te laat.

Onze aanrader tegen reisziekte: