Zo maak je je huis inbraakproof

doorValérie Wautersop 03/08/2018

Stressvrij op vakantie vertrekken kan je pas echt wanneer je weet dat ook je woning veilig is wanneer jij in het buitenland bent. Met onze 10 tips vertrek je alvast met een geruster hart op vakantie.

  1. Let op met wat je online zet. Inbrekers hebben ook internet, en kunnen dus perfect via Twitter, Instagram of Facebook kijken wanneer je van plan bent om voor langere tijd het land te verlaten.
  2. Maak goede afspraken met de buren. Vraag of ze regelmatig de brievenbus kunnen komen leegmaken. Post die zich opstapelt in de brievenbus geeft aan inbrekers namelijk een duidelijk signaal dat er niemand thuis is. Bovendien kunnen de buren in geval van nood steeds de politie verwittigen wanneer ze iets vreemds opmerken in of rond jouw huis.
  3. Zorg dat er op verschillende plekken en op verschillende tijdstippen licht brandt in huis wanneer je afwezig bent. Dat kan met behulp van een schakelklok.
  4. Zet tijdens de vakantie de auto op de oprit, of vraag aan de buren of zij die van hun af en toe daar willen komen parkeren.
  5. Laat een open krant of magazine op tafel rondslingeren, laat een gebruikt kopje koffie op het aanrecht staan of leg wat kinderspeelgoed op de grond: rommel geeft de indruk dat het huis bewoond is.
  6. Voorkom dat een inbreker zich toegang verschaft tot je woning via het schuifraam door een bezemsteel op de rails te plaatsen.
  7. Dieven proberen vaak via een hogere verdieping het huis binnen te raken. Haal daarom ladders, vuilnisbakken en alle andere dingen weg waarlangs een inbreker makkelijk omhoog kan klimmen.
  8. Ben jij zo iemand die de reservesleutel onder de bloempot naast de voordeur steekt? Haal hem dan daar voor je op vakantie vertrekt even weg. Wanneer je op reis bent kan je je sleutels immers niet vergeten, en hoef je het inbrekers dus niet extra makkelijk te maken om je huis binnen te dringen.
  9. Doe alle deuren op slot. Dit lijkt logisch, maar het gebeurt maar al te vaak dat we vergeten een kattenluikje of zolderraam af te sluiten.
  10. Ben je voor langere tijd met vakantie, dan kan je ook de lokale politie verwittigen. Zij zullen tijdens je afwezigheid een extra oogje in het zeil houden.