Zo vraag je opslag

doorMelanie Goethalsop 10/08/2016

Je houdt van je job, maar wil graag wat meer verdienen? Zo pak je dat aan!

1. Bereid je goed voor
Een degelijke voorbereiding is de sleutel tot succes. Pen neer wat je doelstellingen zijn en wat voor jou een aanvaardbaar minimum is. Loononderhandelingen gaan vaak niet alleen over geld: ook flexibele werkuren, thuiswerkdagen, extra vakantiedagen en een bedrijfswagen of tankkaart kunnen aan bod komen. Waar liggen jouw prioriteiten? Denk daar goed over na voor je rond de tafel gaat zitten.

2. Weet wat je waard bent
Wie met een onrealistisch eisenpakket komt aankloppen zal niet serieus genomen worden. Informeer je daarom goed. Weet je wat collega’s verdienen? Ken je het loon van mensen met een gelijkaardige achtergrond in een vergelijkbare functie in andere bedrijven? Gebruik die info om je eigen ‘waarde’ te bepalen.

3. Bewijs wat je waard bent
Laat tijdens zo’n gesprek ook meteen zien wat jouw meerwaarde is voor het bedrijf. Wat heb je de voorbije jaren verwezenlijkt en wat kan je in de toekomst voor je werkgever betekenen? Of je nu de verkoopcijfers de hoogte in hebt gejaagd of een nieuw project hebt getrokken, zet prestaties waar je trots op bent extra in de verf.

4. Let op je timing
Weet wanneer je werkgever zijn werknemers en hun loon evalueert. Wachten op een beoordelingsgesprek is niet altijd de beste zet: neem zelf initiatief en vraag een gesprek aan. Heb je net een nieuwe markt verovert of een belangrijke taak goed afgerond? Dan is het misschien tijd om even bij je leidinggevende aan te kloppen.