Met (of zonder) je dier op vakantie

doorValérie Wautersop Invalid date

Dierenbaasjes zitten wanneer de vakantie in zicht komt vaak met de handen in het haar. Wij geven je de nodige tips om zorgeloos aan je vakantie te beginnen, of dat nu met of zonder je beestje is.

Wanneer je je huisdier mee op vakantie neemt:

  • Inwoners van de EU zijn vrij om met hun huisdier te reizen binnen de Europese Unie, zolang het dier maar een Europees paspoort heeft. Dit kan je verkrijgen bij de dierenarts. Erg belangrijk is dat daarin een bewijs moet staan dat je huisdier werd ingeënt tegen hondsdolheid.
  • Wie van plan is zijn of haar huisdier mee te nemen naar Finland, Ierland, Malta of het Verenigd Koninkrijk moet zijn huisdier bovendien behandelen tegen lintwormen. Dit moet bovendien gebeuren tussen de 120 en 24 uur voor aankomst in het desbetreffende land. Daarnaast moet hiervan een bewijs, voorzien door de dierenarts, aanwezig zijn in het dierenpaspoort.
  • Alle huisdieren moeten beschikken over een elektronische microchip of een leesbare tattoo, geplaatst voor 3 juli 2011.
  • De meeste vliegmaatschappijen staan toe dat je met je huisdier reist. Kleine huisdieren kunnen mee in de cabine, grotere dieren reizen mee in het ruim. Vergeet niet bij het boeken van je reis ook een plekje voor je dier te reserveren, want per vlucht is maar een beperkt aantal plekjes voor dieren voorzien. Informeer voor vertrek ook zeker aan welke vereisten je reistas of kennel moet voldoen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
  • Reis je met de wagen, dan vervoer je je dier altijd in een aangepaste kennel, die je bij voorkeur vastmaakt met een autogordel. Op die manier kan je dier niet vrij rondlopen in de wagen, en heeft het een veilig plekje tijdens een stresserende reis.
  • Laat je huisdier nooit alleen achter in de wagen, zelfs niet wanneer je eventjes naar het toilet gaat bij een tankstation. De temperatuur loopt al snel hoog op in de wagen, waardoor je dier door de warmt het zwaar te verduren krijgt.

Wanneer je huisdier thuis blijft:

  • Voor de meeste huisdieren is een dierenhotel een goede oplossing. Let er wel op dat je hond of kat de nodige vaccinaties heeft gehad, zodat je voor geen onaangename verrassingen komt te staan. Vraag zeker je dierenarts om raad, en denk eraan dat veel van de inentingen minstens een maand voor je huisdier op hotel gaat moeten zijn toegebracht.
  • Heb je liever iemand die bij je thuis op je dier komt passen, of ben je op zoek naar een vrijwilliger die je hong één of tweemaal per dag uitlaat, dan is pawshake.be een goede plek om op zoek te gaan naar een gepaste dog- of catsitter.
  • Laat je hond of kat nooit alleen met wat eten en drinken voor meedere dagen achter. Je weet nooit wat er gebeurt tijdens je afwezigheid en bovendien wordt het al snel behoorlijk eenzaam voor je dier.