5 anti-agingmythes die je vanaf nu niet meer mag geloven

doorNele Annemansop 23/02/2017

Dat dure producten niet per se beter zijn dan die van de supermarkt en dat je niet alleen tijdens de zomer zonnebrandcrème moet aanbrengen, wist je waarschijnlijk al. Maar ook deze mythes mag je vanaf nu niet meer geloven.

Mythe 1: vooral rimpels laten je ouder lijken
De waarheid: rimpels spelen wel een rol, maar er is nog een factor die je er ouder doet uitzien: pigmentvlekjes. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat gezichten met een ongelijkmatige teint er vaak twaalf jaar ouder uitzien dan ze werkelijk zijn (nog een reden om die zonnebrandcrème ook tijdens de koude wintermaanden boven te halen).

Mythe 2: als je moeder op haar zestigste er nog uitzag zoals op haar veertigste, dan jij ook
De waarheid: je genen spelen zeker een rol voor je huid, maar ook je levensstijl en milieufactoren hebben een grote invloed. Als je de genetische loterij won – en dus ook je moeders tijdloze looks – én je bewandelt een gelijkaardige levensstijl, heb je veel kans dat je op dezelfde manier ouder wordt als haar. Als jullie er verschillende gewoontes op nalaten, vergrijs je misschien wel op een andere manier.

Mythe 3: een gehydrateerd gezicht betekent ook een rimpelvrij gezicht
De waarheid: je jeugdig uitziende grootmoeder mag dan misschien wel zweren bij haar moisturizer, volgens experts is dat waarschijnlijk niet haar geheim tot een rimpelvrij gelaat. Een moisturizer hydrateert je huid. Daarom zie je er heel even wat jonger uit, maar dat effect blijft niet duren. Om je rimpels op lange termijn aan te pakken, raadpleeg je beter je dermatoloog. Dat is wel geen reden om je moisturizer aan de kant te laten staan. Die zorgt namelijk voor een barrière tussen je huid en alle slechte invloeden van buitenaf.

Mythe 4: als een beetje retinol goed is voor je huid, dan is veel nog beter
De waarheid: er is een afnemend effect en hoger risico op irritatie als je te veel retinol of vitamine A1, een vetoplosbare vitamine die in veel anti-agingproducten wordt gebruikt, smeert op je gezicht. Dat geldt ook voor alle andere anti-agingcrèmes. Gebruik daarom niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Mythe 5: gezichtsoefeningen laten je rimpels verdwijnen
De waarheid: gezichtsoefeningen mogen dan wel de stevigheid en elasticiteit van je huid verbeteren, rimpels laten verdwijnen doen ze niet. Die oefeningen kunnen je rimpels zelfs nog erger maken. Want hoe worden rimpels gevormd? Inderdaad, door dezelfde bewegingen herhaaldelijk uit te voeren en dat is net wat die gezichtsoefeningen ook doen.