Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Vettig haar? Dit kan de reden zijn!

doorValérie Wautersop 25/09/2020

Altijd last van vettig haar? Dan kan je misschien de oorzaak zoeken bij één van deze vijf dingen.

1. Je hebt je maandstonden

Schommelingen in je hormoonspiegel kunnen ervoor zorgen dat je hoofdhuid plots meer olie begint te produceren. Hierdoor voelt je hoofd vettiger dan normaal, wat uiteraard ook een weerspiegeling op de staat van je lokken.

2. Je draagt je haar altijd in een paardenstaart

Een paardenstaart mag dan wel een snelle en makkelijke manier zijn om je lokken uit je gezicht te halen, echt goed is het niet voor je haar. Zeker wie bijna altijd voor een staartje kiest kan te maken krijgen met een overdreven vettige hoofdhuid. Dit komt omdat je hoofdhuid niet voldoende kan ademen door de laag haar die er strakgetrokken bovenligt. Bovendien voorkomt een haarelastiek dat de natuurlijke oliën zich vrij kunnen verspreiden van de haarwortels naar de punten. 

3. Je gebruikt de verkeerde shampoo

Er is wel degelijk een reden waarom er verschillende shampoo’s voor verschillende types haar bestaan. Een verkeerde shampoo gebruiken kan ervoor zorgen dat er teveel van het product achterblijft aan je haarwortels, waardoor je lokken al snel vettig aanvoelen en er zo ook uitzien. 

4. Je gebruikt teveel shampoo

Altijd last van vettig haar? Dan is de verleiding groot om er een flinke dosis shampoo overheen te gooien. Toch is dit een absolute no-go. Teveel shampoo gebruiken kan er immers voor zorgen dat je je lokken en hoofdhuid ontdoet van hun natuurlijke oliën. Om dit euvel te verhelpen zal je lichaam op zijn beurt weer meer olie gaan produceren, en beland je al snel in een vicieuze cirkel. 

5. Je hebt krullend haar

Tussen twee wasbeurten door zakt de olie van je hoofdhuid langzaam langs je haarstrengen naar beneden tot de wortels. Door je haar te borstelen wordt dit proces vergemakkelijkt, en wordt de olie gelijkmatig over je lokken verdeeld. Hierdoor zien ze er glanzend en gezond, maar niet vettig uit. Mensen met stevig krullend haar borstelen hun lokken meestal minder frequent, waardoor er al snel olie achterblijft aan de haarwortel, wat ervoor zorgt dat het haar er sneller vettig uit gaat zien.