Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

7 scheertips voor een gevoelige huid

doorNele Annemansop 23/05/2017

Het is vaak al moeilijk genoeg om je benen te scheren zonder dat je badkamer in een soort van CSI-scène verandert, laat staan als je een supergevoelige huid hebt. Deze tips maken het scheren alvast iets aangenamer.

Was je lichaam en haar eerst
Wacht tot aan het einde van je douche om je scheermesje boven te halen. Tegen dan is je haar zachter en soepeler, waardoor het scheren een pak makkelijker gaat.

Scheer met de haarrichting mee
Ook wij moeten toegeven dat we altijd tegen de haarrichting in scheren (van enkel tot knie). En hoewel je benen daardoor iets zachter aanvoelen, verhoogt het wel de kans op irritatie, wondjes en ingegroeide haartjes. Scheer in de omgekeerde richting (van knie naar enkel) om je huid ongedeerd te laten.

Gebruik een scheergel- of crème
Zepen kunnen je huid uitdrogen. Investeer daarom in een hydraterende scheergel- of crème die speciaal bedoeld is voor de gevoelige huid om allerlei ongemakjes te voorkomen. Gebruik tijdens het douchen ook een doucheolie. Olie legt een film op de huid, waardoor het water minder snel verdampt en je huid minder snel uitdroogt.

Scheer je met lauw water
Hoe ongelooflijk een warme douche ook mag voelen, helaas doet die minder wonderen voor je huid dan voor je humeur. Warm water droogt je huid namelijk uit en dat kan voor barstjes en kloven zorgen. Scheer je benen dus onder lauw water en spoel aan het einde af met koud water voor het beste resultaat.

Vervang je scheermesje vaker
Na enkele scheerbeurten wordt je scheermesje een broeihaard van bacteriën met roodheid en ontstekingen tot gevolg. Vervang het daarom na vijf à zeven keer gebruiken.

Laat je scheermesje niet in je douche liggen
Droog je scheermesje altijd af (bijvoorbeeld met je föhn) en bewaar het op een koele, droge plaats. Door het in je douche te laten liggen, wordt het door de vochtigheid meer blootgesteld aan bacteriën en zal het sneller roesten. Een absolute no-go dus als je ontstekingen wil vermijden.

Hydrateer je huid
Gebruik na je douche een alcoholvrije crème die vochtinbrengende zouten bevat. Die zorgt ervoor dat je de zouten die uit je huid verdwenen zijn, vervangen worden en de opperhuid weer water kan vasthouden.