8 manieren om van die vervelende puistjes af te komen

doorSophie Vereyckenop 26/06/2020

Ligt je haar eindelijk eens goed, staat er een joekel van een puist midden op je neus/kin/voorhoofd (schrappen wat niet past). Niet abnormaal, we hebben immers allemaal wel eens last van onzuiverheden, maar daarom niet minder vervelend. Gelukkig kan je er ook iets aan doen.

1. Wissel van douchegel
Het is een waar luxemomentje, die heerlijk geurende douche-olie met kokosgeur. Maar helaas kan het je naast een goed humeur ook puistjes bezorgen. Wie vooral last heeft van onzuiverheden op de rug en decolleté, gaat best op zoek naar een douchegel die ook salicylzuur of glycolzuur bevat. Deze exfoliëren de huid en zorgen ervoor dat dode huidcellen niet de kans krijgen om poriën te verstoppen.

2. Verander van shampoo
Ook je douchegel kan te rijk zijn. Heb je vooral last van kleine puistje op je schouders, haarlijn, hals en achter de oren? Dan kan je shampoo wel eens de grote schuldige zijn. Probeer in dit geval eens een shampoo van een apothekersmerk of zonder al te veel toegevoegde parfums.

3. Douche na het sporten
De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor puistjes, zijn dol op bezwete huid. Daarom is het belangrijk om je vuile sportkleren zo snel mogelijk in de wasmand te deponeren en onder de douche te springen.

4. Scrubben maar
Zijn onderhuidse puistjes en mee-eters jouw aartsvijanden? Dan kan je één (of twee) keer per week een scrub gebruiken. Kies je voor een mechanische scrub met kleine scrubdeeltjes? Wees dan niet te hardhandig. Kies je voor een scrub op basis van fruitzuren? Vergeet dan zeker niet om de dag erna zonnecrème te gebruiken.

5. Kies de juiste hydraterende crème
De ene crème is de andere niet. Wie gevoelig is voor puistjes en onzuiverheden, laat de rijke crèmes op basis van olie beter links liggen. Kies voor een lichte moisturizer, liefst met een geltextuur, die de huid voedt zonder een vettig laagje achter te laten. Staat er 'niet-comedogeen' op de verpakking? Dan zit je zeker goed! Deze producten zullen de poriën namelijk niet verstoppen.

6. Ga niet pulken
Het mag nog zo verleidelijk zijn, wees sterk en blijf van die puistjes af. Door eraan te prutsen ontstaan er wondjes die vervolgens littekens of pigmentvlekken kunnen worden.

7. Was je kleren en kussensloop
Zweet en bacteriën zijn de ideale combinatie voor verstopte poriën. In de zomermaanden is het dan ook geen overbodige luxe om voor luchtige kleren te kiezen, en gooi ze vaak genoeg in de was. Hetzelfde geldt trouwens voor je kussensloop. Als je deze niet vaak genoeg wast, slaap je eigenlijk iedere avond op een broeihaard van bacteriën. Niet verwonderlijk dat je dan last krijgt van puistjes. Ook je beha geef je best op regelmatige basis een sopje.