Aha: dit betekenen die vreemde woorden op cosmetica

doorNathalie Topsop 10/02/2018

Het gaat snel in de wereld van de cosmetica. Elke maand worden er nieuwe producten gelanceerd én worden er weer termen aan het grote cosmeticavocabularium toegevoegd. Dat kan al eens voor verwarring zorgen. Of zelfs valse verwachtingen. Van niet-comedogeen tot hypoallergeen: een lesje in de complexe taal van cosmetica.

  • Hypoallergeen: Cosmeticafabrikanten goochelen graag met medisch aandoende labels die veelbelovend klinken. Helaas bestaat er geen duidelijke wetgeving rond het gebruik van een term als 'hypoallergeen'. Daardoor lijkt zo'n label veelbelovend, maar levert het in de praktijk geen duidelijkheid of garanties over de productinhoud. 'Hypoallergeen' betekent immers letterlijk 'verminderde kans op allergie'. Hypo- allergene producten bevatten dus ingrediënten die het minst berucht zijn voor eventuele allergische reacties, maar ze sluiten die zeker niet uit.
  • Dermatologisch getest: Producten die het label 'dermatologisch getest' dragen doen dit evenmin: het illustreert enkel dat de cosmetica- fabrikant het product al dan niet in samenwerking met een dermatoloog heeft laten testen op een testpubliek. Over de testuitslag of het aantal proefpersonen wordt echter niets gezegd.
  • Klinisch getest: Elk cosmeticaproduct dat bij ons in de rekken ligt, is vooraf klinisch getest, oftewel 'veilig voor gebruik'. Ook de efficiëntie wordt tijdens zo'n test geëvalueerd.
  • Niet-comedogeen: oftewel acnevriendelijk, want comedoon betekent letterlijk 'mee-eter', het zwarte puntje dat ontstaat als een talgklier verstopt raakt. Mensen die last hebben van een vette huid en/of jeugdpuistjes worden daarom vaak geadviseerd om cosmetica te gebruiken waarop staat ‘niet-comedogeen’. Deze cosmeticaproducten verstoppen ze poriën niet, waardoor ze het ontstaan van nieuwe mee-eters of puistjes zouden voorkomen. Helaas moet je ook deze belofte met een korreltje zout nemen: een garantie van honderd procent heb je immers nooit. Reinig je huid sowieso voldoende en vermijd zware, erg dekkende foundations en te voedende producten. Kies liever verzorgingsproducten uit op water- of gelbasis.
  • 'Natuurlijk': De laatste jaren boomen opschriften als 'met natuurlijke ingrediënten'. Het label mag gebruikt worden als het ingrediënten bevat die effectief natuurlijk zijn, in plaats van synthetisch gemaakt in een lab. Addertje onder het gras: dat percentage hoeft wettelijk gezien slechts vijf procent te bedragen. In de praktijk zijn weinig tot geen cosmetica écht natuurlijk, aangezien er bewaarmiddelen aan toegevoegd worden om te voorkomen dat je het product drie weken na opening al moet weggooien.

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy – en cookieverklaring aangepast. Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy –en cookieverklaring gelezen te hebben.