Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Aha: dit betekent het SPF-nummer op je zonnebrandcrème

doorNele Annemansop 18/06/2021

‘Smeer altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF’, dat is het welgekende advies om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. En omdat wij er liever niet als kreeftjes uitzien, luisteren wij gehoorzaam en smeren we ons altijd in met een SPF 50. Maar wat betekent dat SPF-nummer van je zonnebrandcrème nu precies?

Dat SPF staat voor zonbeschermingsfactor, wisten we al, maar wat met de cijfertjes 15, 30, 50 enzovoort? Hoewel wij er altijd van uitgingen dat die stonden voor het dekkingsniveau, blijkt dat niet helemaal te kloppen. Er is immers nog een veel logischere verklaring.

Zo geven de cijfers aan hoeveel langer je beschermd bent in de zon, zonder te verbranden. Als het bijvoorbeeld twintig minuten duurt vooraleer je onbeschermde huid rood begint te kleuren, zal je met een zonnebrandcrème met SPF-factor 15 vijftien keer langer tegen zonnebrand beschermd zijn (wat overeenkomt met vijf uur). De SPF-factor geeft dus het veelvoud aan van het aantal minuten vooraleer je verbrandt. Voor een SPF 50 betekent dat iets minder dan 17 uur.

Toch raadt dermatoloog Thomas Maselis aan om je vaker in te smeren tijdens een dagje zonnebaden. ‘Het best blijf je tussen 12 en 15 uur uit de zon, en smeer je je zeker om de vier uur een hoge beschermingsfactor in. Ga je ook zwemmen, smeer je het best om de twee uur of meteen na je zwembeurt. Om de beschermingsfactor te garanderen moet je immers het volume van een golfbal aanbrengen op je volledige lichaam. Dat doet niemand. De meesten gebruiken maar een derde van die hoeveelheid. Gebruik je dus een beschermingsfactor van 15, dan smeer je eigenlijk maar een beschermingsfactor van 5. Kies dus altijd voor een zo hoog mogelijke factor om de bescherming te garanderen.’