Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Alles wat je altijd al wou weten over fillers: wij vroegen het aan de dermatoloog

doorValérie Wautersop 03/10/2020

Fillers worden steeds populairder: er bestaan amper celebs die zich nog niet lieten prikken door hun dermatoloog. Toch bestaat er nog heel wat onwetendheid over wat fillers nu juist zijn, en welke huidproblemen je ermee kan verhelpen. Wij vroegen het aan dokter Ingrid Van Riet, dermatoloog bij Carpe Clinic.

Eerst en vooral: wat is het verschil tussen botox en fillers?

Ingrid van Riet: “Beiden zijn injectables, maar daar stopt de gelijkenis. Heel kort gezegd is botox een merknaam voor een spierontspanner, die ervoor zorgt dat je bepaalde fronsen en plooien niet meer kan maken. Botox heeft dus een invloed op geselecteerde (ik bedoel behandelde) bewegingen van het gelaat. Hierdoor gaat je gelaat en je mimiek ontspannen op de plaats waar je wenst. Fillers het woord zegt het zelf, zullen ’vullen’. Ze bevatten meestal hyaluronzuur en spelen in op het volume van je gelaat. Ze zorgen voor het creëren va contouren contouren en verminderen van schaduwen.
Dus even beknopt injecteer je beiden maar zal de botox je rimpels tegengaan doordat je minder kan fronsen en zullen filters de leemtes in je gelaat opvullen.”

Waarop moet je letten tijdens je zoektocht naar een geschikte arts of praktijk?

Ingrid Van Riet: “Kwaliteit is alles. Zowel van de fillers die gebruikt worden als de arts die ze plaats. Vertrouwen hebben in de ervaring van de arts is dus enorm belangrijk. Kies daarom voor een dermatoloog of esthetisch chirurg die zich in huidverjonging specialiseerde! Er is momenteel immers een wildgroei van praktijkjes en beautycentra waar dokters komen prikken en vullen, terwijl je vaak niet eens wie ze zijn en hoe professioneel ze hun job aanpakken. Daarnaast is de visie van de arts ook belangrijk: hoe ziet hij of zij schoonheid of anti-aging? Wil de dokter vooral veel injecteren of respecteert hij/zij de natuurlijke gelaatstrekken? Oog hebben voor de evolutie van een gelaat is een must. Kies daarom een arts die er zelf natuurlijk uitziet! Het is belangrijk dat je iemand zoekt die jou de beste verjongingstherapie kan geven zodat jij op je natuurlijk look kan behouden én die kwaliteit kan garanderen.

Wat betreft de kwaliteit van het product zelf: bijna elke filler bevat dezelfde molecule: hyaluronzuur. Het is de verwerking van dat hyaluronzuur die ervoor zorgt dat er verschillen bestaan. We hebben het hier dan vooral over de crosslinking en over hoe het merk de hyaluronzuurmolecule gaat binden in de gel. Dat is meteen ook de reden waarin sommige producten wél neveneffecten veroorzaken en anderen niet: soms zijn er reststoffen die kunnen blijven zitten en waarop de patiënt dan reageert. Hoe zuiverder de crosslinking gebeurt, hoe beter het product en hoe minder kans op reacties. Als patiënt kan je vragen met welk merk er gewerkt wordt, en vervolgens zelf je research doen. In de wereld van de fillers zijn er enkele merken die sowieso garant staan voor het leveren van producten van topkwaliteit. De grote merken zijn hier Galderma, Merz en Juvederm. Maar hiermee wil ik zeker niet beweren dat er ook geen kleinere merken zijn die een product van goede kwaliteit leveren.”

Hoe gaat een consultatie in z’n werk?

Ingrid van Riet: “Uiteraard laten we de patiënt eerst zelf aan het woord. Wat vindt hij of zij zelf storend aan zijn of haar gelaat? Sommige mensen kunnen perfect de vinger leggen op wat ze anders zouden willen. Anderen omschrijven het probleem vaak wat vager. Denk hierbij aan stellingen als ‘ik zie er wat triest uit’ of ‘het begint hier en daar wat te verzakken’. Dan is het aan ons om raad te geven en voor te stellen om hier of daar een bepaald accent te leggen. Natuurlijk gebeurt dit altijd in volledige samenspraak met de patiënt.”

Hoe gaat het plaatsen van fillers dan in z’n werk?

Ingrid van Riet: “Fillers kunnen opgedeeld worden in twee groepen. Fillers die je heel diep gaat plaatsen om bepaalde liftende plaatsen te accentueren en zo meer contour in het gezicht te creëeren. Die hebben een invloed op de omvang en op de manier waarop het gelaat gevormd is. Denk hierbij aan de vorm van je wang, kin of jukbeen. Zo’n fillers worden diep geplaatst, vaak net onder de spieren. Door onder de spieren een druppeltje hyaluronzuur te plaatsen dat dik genoeg is en liftend kan werken, ga je meteen ook met de spieren werken en ga je een liftend effect creëren. Met dit type filter kan je bijvoorbeeld je kaaklijn of jukboog accentueren of je kin wat naar voren brengen.
Zijn het vooral de fijne lijntjes in je gelaat die je storen? Dan heb je een totaal ander type filter nodig.Fijne lijntjes kan je immers niet opvullen met een dikke filler. Hiervoor heb je een veel fijnere textuur nodig. Met dit type filler wordt er oppervlakkig gewerkt om de huid wat meer stevigheid te geven, zodat de huid wat meer steun heeft. Deze fillers worden vlak onder de huid geprikt. Je zet dus bij wijze van spreken een laag hydratatie vlak onder de huid.”

Hoe zit het met de pijn?

Ingrid van Riet: “Dat valt best mee. Het is onze gewoonte om fillers met een canule in te brengen. Dat is een stompe naald. Eerst wordt er met een scherpe naald een gaatje gemaakt. Via dat openingetje wordt er met de canule vervolgens product ingebracht. Vanaf het moment dat je je onder de huid voortbeweegt geeft dat een raar gevoel, heel fijn is dat niet, maar pijnlijk zou ik het zeker niet noemen. De meeste producten bevatten trouwens een verdovend middel: lidocaïne. Hierdoor voel je in het begin van de behandeling misschien even wat ongemak, maar dat neemt al snel af, omdat de verdoving begint te werken.”

Kan je meteen na je bezoek aan de arts weer verder met je dag, of moet je op hersteltijd rekenen?

Ingrid van Riet: “Door het feit dat we een canule gebruiken, die stomp is, ga je onder de huid geen weefsels of bloedvaten meer aanprikken. Daardoor is de kans op het krijgen van een blauwe plek dan ook miniem. Meestal kan je gewoon meteen na het verlaten van de praktijk weer onder de mensen komen. Wat je wel moet weten is dat de behandelde zone de eerste dagen na het inbrengen van de filler misschien wel wat raar aanvoelt. Er is immers iets onder je huid ingebracht, en dat voel je eerst een beetje zitten. Het duurt 4 à 5 dagen tot die nieuwe stof ‘eigen’ is geworden aan je lichaam, en daarna voel je er totaal niet meer van.”

Hoe lang duurt het voor je lichaam fillers weer afbreekt?

Ingrid van Riet: “Dat is afhankelijk van het product. Een heel dikke gel met grote partikels hyaluronzuur en een sterke crosslinking neemt ongeveer een half jaar tot een jaar in beslag om volledig te verdwijnen. In de meeste gevallen spreken we hier echt over een jaar. Onze patiënten laten we na een zestal maanden terugkomen, zodat we hier en daar wat kunnen bijwerken. Bij de fijnere fillers met kleinere partikels en minder crosslinking zal dat proces iets sneller gaan. Extreem fijne fillers, die we vaak skin boosters noemen die bijvoorbeeld gebruikt worden om zachtjes de bovenliplijntjes wat te vullen, verdwijnen meestal al na 2 à 3 maanden. Wij gebruiken ook meer en meer eigen vet om het gelaat weer op te vullen ( lipofilling)….bij patiënten die een permanent resultaat wensen.In de toekomst staan er ook stamcellen op het programma.”

Wat is bij CarpeClinic de ‘populairste’ plek om fillers te laten plaatsen?

Ingrid van Riet: “Er is nog altijd heel veel vraag naar lippen, maar is niet ons hoofdbezigheid. Wij pakken het vullen van de lippen immers heel natuurlijk aan, en dan selecteer je natuurlijk ook een bepaald publiek dat heel naturel is. Mensen die vragen naar opvallend opgespoten lippen zien we haast niet meer in onze praktijk. Wat we ook vaak doen zijn de traangoten. Dat is de schaduw die je ziet onder de ogen. We krijgen vaak mensen over de vloer die vinden dat ze er wat moe uitzien. Met een filler is dat makkelijk op te lossen, zonder dat iemand het ziet zitten.
Maar wat we het meest doen is een combinatie van huidverbetering, (bv. verwijderen van zonneschade, verbeteren van de structuur en poriën,…) zachte spierontspanning en vulling zo nodig, zodat de huid er steeds mooi uitziet aangepast aan de behoefte van de persoon en het seizoen. Zo blijft iedereen er goed uitzien het hele jaar door en zijn er geen plotse ingrijpende veranderingen.”

Quanta costa? 

Ingrid van Riet: “Om je een indicatie te geven: een spierontspanner kost €120 per spierzone (bv ogen of voorhoofd). Het vullen van de lippen €295  en het vullen van de kaaklijn en kin begint vanaf €485.”