Byebye zwarte puntjes: zo raak je eindelijk verlost van die vervelende mee-eters

doorNele Annemansop 12/03/2020

Reinigingsgels, maskers, scrubs, strips … heb jij ook al menig product in huis gehaald om van die vervelende zwarte puntjes af te raken, maar zonder resultaat? Wij geven je graag onze beste tips zodat jij wél vaarwel kan zeggen tegen die ontsierende gasten.

Sommige mensen - ondergetekende op kop - zijn meer vatbaar voor puistjes en mee-eters dan anderen. En hoewel er geen instant oplossing voor bestaat, kan je er met de juiste producten en tips toch verlost van raken.

Wat veroorzaakt mee-eters?

Mee-eters zijn dé bouwstenen voor acne. Ze duiken op als dode huid, vuil en talg vast komen te zitten in je poriën. Je hebt zowel zwarte (blackheads) als witte (whiteheads) mee-eters. Zwarte mee-eters zijn open waardoor ze zwart worden. Witte zijn gesloten en worden niet aan de lucht blootgesteld waardoor ze wit blijven. Die verstopte poriën trekken acneveroorzakende bacteriën aan, waardoor puistjes, knobbeltjes en cystes ontstaan.

Welke andere dingen hebben een invloed op het ontstaan van mee-eters?

Te veel producten of ze te vaak of te hard gebruiken kan mee-eters veroorzaken. Van je gezicht te veel schrobben, raakt je huid immers nog roder en meer geïrriteerd. Hou harde scrubs dus liever weg van je huid als je puistjes ontstoken zijn. Vaak maken ze de acne nog erger. Daarnaast kunnen ook een te suikerrijke voeding, je hormonen en stress acne verergeren.

Hoe bestrijd je mee-eters het best?

Als je worstelt met mee-eters is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet verstoppen. Dat doe je door je gezicht dagelijks tweemaal te reinigen, cosmetica- en huidverzorgingsproducten die niet-comedogeen zijn (wat betekent dat ze je poriën NIET verstoppen) en een goede exfoliator te gebruiken mét de juiste ingrediënten: salicylzuur en retinol. Salicylzuur is ideaal om acne te behandelen omdat het diep in de huid dringt en alle talg, dode huidcellen en bacteriën, die onze poriën verstoppen, wegneemt. Retinol bestrijdt acne op twee manieren. Enerzijds bevordert het ingrediënt de celvernieuwing, wat de poriën helpt te ontstoppen, en anderzijds helpt het het vuil uit de poriën te halen waardoor andere acnebestrijdende ingrediënten diep in de huid kunnen dringen. Weet wel dat het resultaat op zich kan laten wachten. Bij sommigen duurt het enkele dagen, bij anderen een paar weken of zelfs een maand vooraleer ze een verbetering merken.

Mag je ze zelf uitknijpen?

Je kan mee-eters zelf uitknijpen, maar je laat ze toch het best verwijderen door een schoonheidsspecialist. Zelf zitten pulken aan je huid kan immers nog meer irritatie en ontstekingen veroorzaken. Probeer je dus te bedwingen en laat het over aan de profs!