Van microstoom tot cryotherapie: wij testten de nieuwste beautygadgets voor een stralende huid. “Al na de eerste behandeling ziet mijn gezicht er subtiel gelift en opgefrist uit”

doorSophie Vereyckenop 18/02/2021

Niets zo sensueel als streelzachte wangen en een rozige blos. Niets zo prikkelend als een zwoele morningafterglow. Een stralende huid is de getuige van veel liefdesgeluk. Al bestaan daar gelukkig ook tal van hulpmiddeltjes voor.“We hebben steeds meer aandacht voor welzijn, en zijn ook bereid om daarin te investeren”, vertelt trendwatcher Katherina Kitsinis. Wat zijn de nieuwste beautydevices en werken ze echt? In naam van de wetenschap testte onze redactie het voor jullie uit.

Als er één zintuig helemaal over liefde gaat, dan is het wel onze tastzin. En wat helpt ons daarbij? Precies, de huid. De huid is de eerste plaats waar we aanraking registreren. In huid bevinden zich namelijk talloze tastzintuigen die prikkels doorsturen naar de hersenen, waar de informatie wordt verwerkt. Die hebben we nodig om de wereld rondom ons te leren kennen en ervaren. Maar vooral omdat we ons zo verbonden voelen met elkaar. 

Elkaar kunnen voelen, aanraken dus, is essentieel voor onze emotionele gezondheid. Wist je dat we zelfs speciale ‘huidzintuigen’ ­hebben voor emotionele aanrakingen? Canadese en Zweedse neurologen ontdekten dat bij liefdevolle aanrakingen zoals strelen andere hersengebieden oplichten. Tot die conclusie kwamen ze nadat een patiënte bij wie de tastzenuwen niets meer registreerden, wél een plezierig gevoel kreeg, wanneer ze werd geaaid. Liefde gaat dus door de huid ... 

Pilates voor de huid

Bovendien oogt niets zo aantrekkelijk als een ­stralende huid en een blos op de wangen. Omdat we een blos ­charmant en ontwapenend vinden, verklaart een ­studie van de universiteit van Californië. Een blos getuigt ­namelijk van betrouwbaarheid en vriendelijkheid. Maar ook omdat we het onbewust met liefde en lust associëren. Denk aan een stomende vrijpartij: je lichaamstemperatuur stijgt, je bloedvaten zetten uit en er stroomt meer bloed doorheen. Resultaat? Een rozige huid en verleidelijke glow. 

Al kan dat tegenwoordig evengoed dankzij ... technologie. Nog nooit stond die zo op punt als vandaag de dag, en dat vertaalt zich ook in onze badkamer: beautygadgets zijn populairder dan ooit. “Er is een enorme behoefte aan positieve moods en ervaringen”, vertelt Katherina Kitsinis, trendwatcher bij Ontrend Agency. “We hebben steeds meer aandacht voor welzijn, en zijn ook bereid om daarin te investeren.” 

Enerzijds worden producten steeds slimmer, wat tot betere resultaten leidt, anderzijds zorgt technologie ervoor dat we dankzij apps en persoonlijke begeleiding een beautyroutine op maat kunnen samenstellen, vertelt Raymon uit de Bulten, start-up venturing leader bij Philips Beauty. “Uit onderzoek blijkt dat vrouwen niet per se een jonge huid willen, wél een frisse en ­gezonde huid.” De bedoeling van technologie is namelijk niet om onze beautyroutine en huid compleet te veranderen, wel om ze te optimaliseren, beaamt Ana Guerra, head of business development bij het merk Foreo, een van de voorlopers op het vlak van beautygadgets: “Vooral ledtechnologie is in dat opzicht revolutionair. Blauw licht werkt alleen in op de buitenste huidlaag, waardoor het een effect heeft op bacteriën en onzuiverheden. Rood licht kan door zijn golflengte echter veel dieper in de huid dringen, tot in de epidermis. Dat effect kan je met geen enkele crème benaderen.” 

Microstroomtechnologie zal dan weer het snelst groeien, voorspelt ze. “Deze technologie stoelt op elektrische stroom die de celvernieuwing en bloedcirculatie stimuleert, én daarnaast de gelaatsspieren aan het werk zet, waardoor ze sterker worden en de huid voller en strakker oogt.” Een soort van pilates voor de huid, zeg maar. Gewoon thuis, zonder een druppel zweet te laten. Wij weten wat te kiezen!

Wie mooi wil zijn moet ... veel betalen?

Dat beautygadgets in de lift zitten, is een understatement. Bij Google zagen ze een stijging in het aantal zoekopdrachten, bij beautytechbedrijf Foreo vertaalde zich dat in zeer goede verkoopcijfers. De reden hoeven we niet ver te zoeken, vermoedt marketingspecialist Anke Beukema: “Technologie is vandaag alomtegenwoordig, in verschillende aspecten van ons leven. Hadden we ooit gedacht dat we onze auto zouden ontgrendelen met onze telefoon? Nee, toch? Bovendien werken en leven we meer thuis, waardoor we meer zin en tijd hebben om ons beautyritueel anders in te vullen.” 

Het prijskaartje lijkt geen drempel te zijn, vertelt trendwatcher Katherina Kitsinis. “In een periode waarin we allemaal op zoek zijn naar een kleine portie geluk, raken beautygadgets een gevoelige snaar. Daarbij hebben ze een ‘happy design’: het ontwerp roept al een positieve emotie op. Doe daar de belofte bij om ons welzijn te verbeteren, en we gaan voor de bijl.”

Benieuwd? Onze redactie testte de nieuwste en origineelste beautydevices voor jullie uit. Op naar die stralende en streelzachte teint!

Uitgetest: een microstroommassage voor stevige spieren

Liesbeth: “Volgende maand word ik 53. Ik ben gezond en gelukkig, dus ik heb me neergelegd bij dat getal. Ook met rimpels en kraaienpootjes kan ik leven. Maar die vallende kaaklijn en de verticale kreuk in mijn voorhoofd, die storen me. De NuFACE Trinity belooft dat te fiksen. Bekijk het als een dagelijkse sessie faceyoga, maar dan zonder bekken trekken. Je smeert eerst een goeie laag gelprimer op de zones die je gaat behandelen: hals, wangen en voorhoofd. De gelprimer zorgt voor de geleiding van de microstroom die het apparaatje door je huid jaagt en de spieren daaronder aan het werk zet. Vervolgens glijd je in lange, opwaartse bewegingen met de NuFACE over je huid tot je een biepje hoort. Een minisessie duurt maar vijf minuten. Je kunt die uitbreiden met extra aandacht voor specifieke punten, en dan nog kom je maar aan een kwartier. Dit doe je vijf keer per week, gedurende zestig dagen. Daarna volgt een onderhoudsregime van drie keer per week.” 

“Ik ben enthousiast over dit ding: al na de eerste behandeling ziet mijn gezicht er subtiel gelift en opgefrist uit. Na twee weken – zover zit ik nu – voelt mijn huid opmerkelijk strakker aan. Mijn mondhoeken krullen wat meer naar boven en ook de kreuk tussen mijn wenkbrauwen is vager geworden. Aan de kaaklijn is nog wat werk, maar ik heb goeie hoop: ik ben nog niet eens halfweg!”

NuFace, Trinity, 369 euro bij mynuface.nl.

Uitgetest: rozenkwartsvibraties voor een rozige glow

Valérie: “De jaderoller kennen we ondertussen. Het is een traditioneel Chinees beautyritueel dat de bloedcirculatie verbetert, de aanmaak van collageen stimuleert en elasticiteit boost. Dat alleen al klinkt niet slecht. Wat als je aan die eeuwenoude wijsheid een vleugje technologie toevoegt in de vorm van highfrequencyvibraties? Een topcombinatie, zo blijkt. De vibraties zouden de gezichtsspieren helpen ontspannen, spanning verlichten en zo de voordelen van het rollen maximaliseren. Bovendien komt de roller met drie verschillende opzetstukken: een klein bolletje voor de tere oogcontouren, de klassieke jaderoller voor de rest van het gelaat en tot slot een opzetstuk met kristallen ‘spikes’ om extra diep te masseren.”

“Tip: vergeet niet om eerst een serum of olie aan te brengen. Op die manier glijdt de roller makkelijker over de huid. Eerlijk? Je moet er iets voor overhebben. Volgens de handleiding moet je vijf tot tien minuutjes rollen, en dat is best lang. Al is de gezonde blos achteraf precies de motivatie die ik nodig had om het de volgende dag opnieuw te doen. En opnieuw. En opnieuw. Enfin, je snapt het: ik ben fan.”

The Coucou Club, 55 euro bij ParfumaSkins en thecoucouclub.com.

Uitgetest: LEDlicht en cryotherapie voor een stralende teint

Sophie: “Ruimtevaartorganisatie NASA ontdekte als eerste de genezende kracht van licht. Verzorgingscentra en ziekenhuizen volgden, en tegenwoordig kan het gewoon in de badkamer. Rood licht stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, groen egaliseert de teint, blauw gaat imperfecties tegen en wit verstevigt, terwijl paars, cyaan en geel kalmeren. Al is dit apparaatje veel meer dan alleen maar een tool op basis van ledtechnologie. Onder het schattige pastelkleurtje gaat krachtige technologie schuil. Thermo- en cryotherapie, bijvoorbeeld. Warmte helpt om talg los te maken, terwijl de koude de huid lift en wallen vermindert. Eigenlijk haal je bijna de volledige menukaart van een beautysalon in huis.” 

“Volgens de website gebruik je de UFO het best met de bijbehorende vliesmaskers – dankzij de QR-code weet het apparaat meteen welke licht- en warmtestand het optimale effect geven – zelf masseer ik er ook mijn andere verzorgingsproducten mee in. ’s Avonds is de temperatuur van 45 graden heerlijk ontspannend – bonuspunten omdat de ingrediënten er beter door indringen – ’s ochtends kies ik voor een frisse opkikker. In 90 seconden is de klus geklaard en mijn huid ziet er zo fris uit dat ik de highlighter tegenwoordig gewoon kan skippen!”

Foreo, UFO 2, 279 euro bij de Bijenkorf en foreo.com.

Uitgetest: rotatietechnologie voor een streelzachte huid

Nathalie: “Recent ben ik alweer een jaartje ouder geworden. Mijn huid heeft die memo blijkbaar niet gekregen: jeugdpuistjes blijven deze bijna-dertiger plagen. Of moet ik het tegenwoordig ‘mascne’ noemen? Of het nu een ouderwetse pukkel of mondmaskeracne betreft, goed reinigen blijft de boodschap. Met deze reiniger zit het op dat vlak alvast snor: het toestel zou zes keer dieper reinigen dan wanneer je het met de hand doet. Het resultaat? Zijdezachte wangen. En omdat de borstel de klus in één minuut klaart, is er van tijdverlies geen sprake. Nu ja, door het weldadige gevoel loopt zo’n minuut soms uit, ook al omdat het apparaat geen timer heeft. Wat me bij het enige nadeel brengt: als de batterij leeg is, is het even uit met de pret. De oplaadtijd bedraagt namelijk zo’n acht uur. Gelukkig houdt het apparaat het vrij lang uit. Ondanks de roze kleur bleek ook de man des huizes fan van de VisaPure. Hij beaamt dat de huid enkele dagen na gebruik zachter en schoner aanvoelt. De VisaPure voorziet m en v dus van een efficiënte portie selfcare.

Philips, VisaPure Mini, 69,99 euro bij bol.com.