De nieuwe beauty-vijand heet ‘tech neck’: hoe thuiswerken voor vroegtijdige rimpels kan zorgen

doorSophie Vereyckenop 25/01/2021

De laatste maanden ging het aantal mensen die de weg vonden naar de kinesist wegens nek- en kaakklachten exponentieel de hoogte in. De schuldige? Stress, net als een verkeerde houding aan ons in elkaar geknutseld thuisbureau. Maar wist je dat het ook kan zorgen voor vroegtijdige veroudering van die ooit zo ranke hals?

Het fenomeen wordt ook weleens ‘tech neck' genoemd. Een aandoening die vooral de millennials en jongere generaties zal treffen, want veel heeft te maken met onze mobiele telefoons. Doordat we de hele dag naar dat schermpje turen, lopen we immers veel meer voorovergebogen dan vroeger. Al lijkt het erop dat corona een haar Covid-steentje bijdraagt. 

Thuiswerk ergonomie 

De toename van het thuiswerk leidt tot aanzienlijk meer nek-, rug- en schouderklachten, zo maakte IDEWE een paar maanden geleden bekend. Eén van de oorzaken volgens de dienst voor preventie en bescherming op het werk? Een slecht ingestelde bureaustoel of werktafel. Want ergonomie op de thuiswerkplek laat behoorlijk te wensen over. Waar we op kantoor vaak dubbele computerschermen, een aangepaste bureaustoel en opgehoogde werktafel tot onze beschikking hebben, is dat thuis wel even anders. Daardoor zitten we veel meer onderuitgezakt, gebogen en dwingen we ons lichaam in een houding die eigenlijk helemaal niet zo gezond is.

De tech neck 

Hoe leidt dat nu tot die gevreesde tech neck? Simpel, als je gedurende een hele lange periode iets telkens op dezelfde plaats plooit, haal je je onvermijdelijk rimpels op de hals. Denk maar aan je favoriete paar schoenen, dat na intensief gebruik steevast rimpeltjes krijgt aan de tenen. Daar komt nog bij dat de huid van onze hals erg teer is, legt dermatologe Ingrid van Riet uit. “De huid is fijner van structuur en heeft minder eigen bescherming omdat er weinig tot geen talgklieren voorkomen.” Bovendien verliezen de hals en decolleté aan kracht en flexibiliteit naarmate we ouder worden, terwijl de nekspieren eronder verzwakken. 

Bewegen als remedie 

Wat kan je eraan doen? Je thuiswerkbureau juist instellen, natuurlijk. Of af en toe je yogamatje bovenhalen. Met de juiste oefeningen stretch je die overspannen spieren, én je leert je lichaam een correcte houding aan. De cobra en superman zijn twee eenvoudige oefeningen die al een wereld van verschil kunnen maken.

Wil je vooral die gevreesde rimpels voorkomen? Dan is voldoende smeren de boodschap. “Bij een droge huid duiken er makkelijker fijne lijntjes op, dus hou de huid soepel met voedende producten. En gebruik af en toe een exfoliant: zo verwijder je dode huidcellen.”

1.Dermalogica, Neck Fit Contour Serum, € 89 bij Dermalogica
2.Clarins, Extra-Firming Cou & Décolleté, 61,50 euro bij Planet Parfum
3.Skinceuticals, Tripeptide- R Neck Repair Flacon, 119 euro bij erkende apotheken