Dermatologen van UZ Gent ontwikkelen app die je exact vertelt hoeveel zalf je moet smeren bij huidaandoening

doorRedactieop 09/09/2021

Stel: je krijgt een zalf voorgeschreven van de dokter, zonder duidelijke instructies. Je haalt de bijsluiter boven, maar ook die is niet erg verhelderend. Smeer je best een dikke of een dunne laag? Moet de zalf enkel op de probleemzone, of ook errond? Met de nieuwe ‘Cream Calculator’-app, ontwikkeld door dermatologen van het UZ Gent, weet je vanaf nu precies hoe je moet smeren.

Meer dan 15 procent van de wereldbevolking lijdt aan een huidziekte die te behandelen is met een zalf. Maar dokters zeggen niet altijd hoeveel zalf je moet aanbrengen. Een app zoals ‘Cream Calculator’ is dus geen overbodige luxe, zegt dermatoloog en grondlegger Reinhart Speeckaert: “De juiste dosis zalf heeft een grote impact op het resultaat van de behandeling. Deze app toont je de exacte hoeveelheid.”

Meer dan welkom

Professor Speeckaert ziet dagelijks de gevolgen van een foute dosering zalf tegen huidaandoeningen: “Te weinig zalf heeft geen impact en maakt de ziekte soms zelfs erger. Dat leidt tot extra kosten of andere behandelingen, met mogelijk meer bijwerkingen. Te veel zalf kan dan weer neveneffecten zoals jeuk, uitdroging of verdunning van de huid veroorzaken. Een foute dosis geeft niet de gewenste uitkomst of leidt tot een te snelle stopzetting van de behandeling. Dat willen we met de ‘Cream Calculator’ voorkomen.”

Dat zo'n app meer dan welkom is, blijkt uit een rondvraag van 53 Belgische en Nederlandse dermatologen: 95 procent van hen geeft aan de app te willen gebruiken en 80 procent wil hem ook aanraden aan patiënten. 

Handig in gebruik

Wie de app installeert, moet eerst een korte vragenlijst invullen over de huidaandoening zelf, waar die voorkomt op het lichaam en over de voorgeschreven zalf. Daarna berekent de app precies hoeveel vingertoppen zalf je nodig hebt per lichaamsdeel. De ‘Cream Calculator’ vertelt ook welke resultaten en eventuele bijwerkingen je kunt verwachten en wanneer de verpakking leeg zal zijn. 

Prof. Speeckaert: “We hebben ervoor gezorgd dat zoveel mogelijk huidpatiënten met de applicatie aan de slag kunnen. Naast een overzichtelijke lijst met aandoeningen, geeft de app informatie over alle zalven en crèmes op voorschrift. Wat je invult, wordt anoniem verwerkt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je privacy.”

De ‘Cream Calculator’-app is nu gratis beschikbaar via Google Play, iOS en creamcalculator.com