Detox in je make-uptas: deze items horen in de vuilnisbak

doorNathalie Topsop 06/05/2017

Last van hamstergedrag als het op cosmetica aankomt? Wij pleiten schuldig, maar beginnen vandaag aan de lenteschoonmaak. Van die ene uitgedroogde mascara tot net iets te donkere foundation: afscheid nemen bestaat wel.

Alles wat gebroken of vervallen is

Als de textuur van een product veranderd blijkt – denk aan de bijna nooit gebruikte vloeibare foundation die nu een brokkerige boel is -, is het hoog tijd om het in de vuilnisbak te gooien. Net als voeding en medicijnen hebben ook cosmetica namelijk een vervaldatum. Een verloren gewaande lippenstift die na enkele jaren plots weer opduikt, kan je daarom beter meteen in de vuilnisbak gooien. De kans is immers groot dat het vervallen product in kwestie niet meer voldoet aan de strenge houdbaarheidseisen. Niet alleen kunnen kleur, geur, samenstelling en consistentie wijzigen. Ook besmetting met bacteriën en schimmels is mogelijk.
Weggooien geldt evenzeer voor de in duizend stukjes gebroken bronzer. Want zeg nu eerlijk: ga je die écht nog gebruiken? In de vuilnisbak ermee dus, voordat hij de hele inhoud van je tas van een zonnegloed voorziet.

Alles wat je het afgelopen jaar niet gebruikt hebt

Zoals de mascara die de belofte uit de reclame niet kon invullen, of de oogschaduw die net iets te glitterig bleek. De mascara moet absoluut in de vuilnisbak – die blijft eens geopend maar drie tot vier maanden goed -, met de oogschaduw maak je misschien nog iemand anders blij. Of je kan hem voor carnaval houden (maar zwier hem dan wel sowieso uit je make-uptas voor dagelijks gebruik).

Alles wat niet je kleur bleek

Sorry, maar die ene fond de teint zal altijd net dat ietsje te oranje blijven. Daar verandert het feit dat je er 40 euro voor betaald hebt niets aan.

Alles wat je dubbel hebt

Omdat niemand dat übersubtiele kleurverschil tussen rode lipsticks X, Y en Z opmerkt. Tadah: meer ruimte voor een nude kleurtje of een mat exemplaar.

Alle make-upborstels die je niet gebruikt (of al in geen eeuwen meer gereinigd hebt)

Heb je écht vier verschillende oogschaduwpenselen nodig? We dachten van niet. En ook de contourborstel die je een keer gebruikte, maar daarna nooit meer vastnam omdat al dat kleurengedoe te moeilijk en tijdrovend bleek, hoort niet langer in je make-uptas thuis.
Is het al even geleden dat je borstels nog een reinigingsbeurt kregen? Vervang ze dan liever, aangezien achtergebleven restjes make-up de ideale voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Niet echt smakelijk, toch?