Dit is hoe lang het duurt voor zonnebrand geneest (en zo versnel je het proces!)

doorValérie Wautersop 03/09/2020

We hebben het allemaal al wel eens meegemaakt: na een namiddag in de zon kom je er op een pijnlijk duidelijke manier achter dat je toch niet zo goed gesmeerd hebt als gedacht. Naast een verhoogd risico op huidkanker resulteert zonnebrand ook in een rode, pijnlijke huid. Wij zochten voor je uit hoe lang het duurt vooraleer je van die lastige zonnebrand verlost bent. 

‘Hoe lang je werd blootgesteld aan UV-straling bepaalt hoe lang je met je zonnebrand zult sukkelen’, klinkt het bij dermatoloog Debra Wattenberg. ‘Het komt er op neer dat de zon in principe de bovenste laag huidcellen doodt, en hun DNA beschadigt. Nieuwe, gezonde huidcellen moeten daarop naar het huidoppervlak komen, ter vervanging van de beschadigde exemplaren. Wie licht roze uitslaat na een uurtje teveel in de zon komt er nog tamelijk goed vanaf, wie voor enkele uren op het strand in slaap viel zonder de juiste bescherming mag zich aan een langer genezingsproces verwachten. ’

Een milde zonnebrand geneest in twee à drie dagen, ben je dieper verbrand, dan mag je op een tweetal weken rekenen vooraleer je huid er weer gezond uitziet. Heb je last van een stevige zonnebrand, dan ga je trouwens best ook even langs bij de huisarts of dermatoloog om te voorkomen dat je littekens overhoudt aan je flirt met de zon. Heb je andere symptomen, zoals koorts of rillingen, dan is een bezoek aan de dokter zeker ook aangewezen. 

Wil je het genezingsproces een handje helpen, dan is het een goed idee om een koud compres aan te brengen op de huid. Doordrenk het met water of een andere vloeistof vol antioxidanten (zoals bijvoorbeeld groene thee) om de pijn te temperen en de huid te hydrateren. Een goede vochtinbrengende crème aanbrengen zorgt er daarnaast voor dat je huid wat extra hulp krijgt bij het herstellen.