Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Doe het zelf badgeheimen: wat je zelf maakt, maak(t) je beter

doorSophie Vereyckenop 22/02/2021

De inhoud van je toilettas is vaak een regelrechte ramp voor het milieu, door een overdaad aan verpakkingsmateriaal, microplastics en andere schadelijke stoffen. De oplossing? Brouw je eigen schoonheidsproducten. Makkelijker, goedkoper en leuker dan je denkt!

Volgende maand, meer bepaald op 30 maart, vieren we Earth Overshoot Day in België. Al is ‘vieren’ niet echt het juiste woord. Het is namelijk de dag waarop we - geteld vanaf 1 januari - net zoveel grondstoffen en voedingswaren hebben opgebruikt als de aarde in één jaar tijd kan opbrengen, moést iedereen op dezelfde manier leven als wij. Gelukkig voor ons zijn er landen die het stukken beter doen, waardoor Earth Overshoot Day wereldwijd pas in augustus valt. Maar laat dat vooral geen reden zijn om onverstoord verder te doen, vindt eco-voorvechtster Anne Drake. Met haar blog, workshops, lezingen en boeken probeert ze niet alleen haar eigen maar ook onze impact op het milieu te verkleinen. Want zelfs de kleinste aanpassingen kunnen een groot verschil maken. ‘Eigenlijk is de coronacrisis het perfecte voorbeeld: de pandemie legde alles stil. Er werden minder bomen gekapt, er was minder verkeer, het bedrijfsleven lag lam. De wereld had er baat bij, want geleidelijk aan schoof de Earth Overshoot Day weer in de goede richting.’ Hét bewijs dat structurele veranderingen onze aardbol ten goede komen. Die structurele veranderingen betekenen niet dat we de klok moeten terugdraaien naar de jaren stilletjes, stelt Anne Drake ons gerust. ‘Vergelijk het met een dieet. Van de ene op de andere dag je volledige eetpatroon omgooien is onmogelijk vol te houden, waardoor je gefrustreerd en gedemotiveerd raakt. Het is beter om klein te beginnen.’ In de badkamer bijvoorbeeld, want de invloed van cosmetica gaat een stuk verder dan een mooie huid en strakke eyeliner. Van waterverspilling, overproductie, afval en co2-uitstoot tot microplastics en het verbleken van de koraalriffen: de impact op milieu en klimaat is enorm. ‘Shop zoveel mogelijk ecologisch, verpakkingsvrij en herbruikbaar. Denk aan katoenen wattenschijfjes, bamboe wattenstaafjes, geen douchegel maar blokzeep en safety razors in plaats van wegwerpmesjes. Of maak je producten zelf: zo weet je precies wat erin zit en kan je de verpakkingen eindeloos opnieuw gebruiken.’ Extra voordeel als je mooie glazen potjes en flesjes kiest, ziet het er ook nog eens een pak leuker uit dan een mengelmoes aan plastic potten en flacons.

LICHAAMSSCRUB MET KLEI
De ideale partner voor in de douche: masseer de scrub op je lichaam en spoel af met warm water. Bodylotion is niet nodig, wedden dat je huid al zijdezacht en goed gehydrateerd zal zijn? Omdat dit recept geen water bevat is het langer houdbaar, al is het wel aangeraden om na drie maanden een nieuwe te maken. Let wel op: droog je voeten na gebruik goed af om slipgevaar te voorkomen. 

Materiaal: kom - lepel - afsluitbaar potje
Ingrediënten: • extra fijne suiker • kokosolie • kleipoeder (de meest gekende is ghassoul of rhassoul, hier werd roze klei gebruikt) • optioneel: essentiële olie (lavendel, Egyptisch geranium, Ylang-Ylang, zoete sinaasappel …)
Hoe maak je het?
1. Doe 1 el suiker, 1 el ongesmolten kokosolie en 1 el kleipoeder in een kom. Eventueel kan je ook een vijftal druppels essentiële olie naar keuze toevoegen. Die zorgen voor een heerlijke geur en hebben vaak extra voordelen. 2. Meng alle grondsto en met een lepeltje in de kom tot je een glad papje krijgt. Dit doe je in een afsluitbaar potje.

TANDPASTA MET KLEI
Deze tandpasta op basis van kokosolie en natriumbicarbonaat heeft een anti-bacteriële werking en reinigt uitstekend. Pepermunt voor een frisse adem, en de zoetstof xylitol zorgt dat bacteriën zich niet aan suikers binden en voorkomt zo de vorming van tandplak. Heb je gevoelige tanden? Hou het dan bij 1 keer per week. De tandpasta is 6 maanden houdbaar.

Materiaal: kom - weegschaal - lepel - glazen potje met deksel (bijvoorbeeld een klein confituurpotje)
Ingrediënten:  • kokosolie • cosmetisch natriumbicarbonaat • xylitol (fijngemalen tot poedersuiker) • essentiële olie van pepermunt
Hoe maak je het?
1. Doe 30 gram ongesmolten kokosolie, 5 gram cosmetisch natriumbicarbonaat, 1 à 2 tl Xylitol (of meer naar smaak) en 10 tot 15 druppels pepermuntolie in een kom.
2. Roer alle ingrediënten onder elkaar tot een glad papje en proef of de smaakt goed zit. Eventueel kan je nog wat xylitol of pepermuntolie toevoegen. 3. Schep over in een klein glazen potje met deksel.


SOLID SHAMPOO BAR
Deze ecologisch verantwoorde versie van de klassieke shampoo is makkelijk in gebruik: maak je haar goed nat en wrijf rechtstreeks met de shampoo bar over je haar, of laat eerst even schuimen tussen je handen en breng het zo aan. Na gebruik best laten drogen aan de lucht. Houdbaarheid is 6 maanden.

Materiaal: mondmasker - digitale precisieweegschaal - grote kom - 4 kleine potjes - glazen roerstaafje (of sushistokje) - optioneel: siliconen vorm
Ingrediënten:  • SCI (sodium cocoyl isethionate) • rozenhydrolaat (of een ander hydrolaat) • broccolizaadolie • rijstproteïne • essentiële olie van rozemarijn
Hoe maak je het?
1. Doe 65 gram SCI-poeder in een grote kom. Draag een mondmasker, het poeder verstuift enorm en prikkelt in je neus.
2. Weeg 15 gram rozenhydrolaat af in een ander potje, net als 15 gram broccolizaadolie, 2 gram rijstproteïne en 1 gram essentiële olie van rozemarijn (telkens in aparte potjes).
3. Giet de inhoud van de vier potjes over het SCI-poeder in de kom en roer de grondsto en goed om. Werk van de rand van de kom naar binnen, zodat alle poeder opgenomen wordt.
4. Roer minstens twee minuten stevig om zodat de klonters groter worden. Neem dan het mengsel in je handen en kneed het goed door tot het een stevige bal is (zoals bij koekjesdeeg)

Grondstoffen en werkmateriaal voor zelfgemaakte natuurcosmetica kan je vinden bij shop.annedrake.be, de meeste ingrediënten (behalve SCI) vind je ook in gespecialiseerde zaken of natuurwinkels.
Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken, Anne Drake (Standaard Uitgeverij, € 22,50) Ecolifestyle. Aan de slag!, Anne Drake (Uitgeverij Angèle €, 22,50). Meer info:
https://www.annedrake.be/