‘Drybrushing’: de oplossing voor cellulitis, ingegroeide haartjes en een zachtere huid? Zo doe je het

doorRedactieop 06/02/2021

Drybrushing. Van Miranda Kerr tot Gwyneth Paltrow: heel wat sterren zweren erbij. Klinkt met een stekelige borstel over je droge huid wrijven niet zo aanlokkelijk? Dat snappen we, maar het heeft wel heel wat voordelen. Regelmatig drybrushen kan je bloedcirculatie en immuniteit verbeteren en het doet veel moois voor je huid. Zo ga je thuis aan de slag. 

De voordelen van drybrushing

Dokter Marilyn Glenville, auteur van het boek ‘De Natuurlijke Gezondheidsbijbel voor Vrouwen’ kent alle voordelen van drybrushing. Ze is voedingsdeskundige, psycholoog en lid van The Royal Society of Medicine. Ze behaalde haar doctoraat aan de universiteit van Cambridge. Wat zij beweert, nemen wij dus graag voor lief. 

1. Drybrushing vermindert cellulitis
“Bindweefsels zwellen op en rekken uit door een slechte bloedtoevoer. Hierdoor begint vet uit te puilen. Dat is hoe cellulitis ontstaat", legt Glenville uit. “Drybrushing of droogborstelen helpt om die ophoping van vet af te breken, waardoor je ledematen er gladder, steviger en strakker uitzien en aanvoelen. Het is geen magisch hulpmiddel dat cellulitis doet verdwijnen als sneeuw voor de zon, maar je zal wel een duidelijk verschil merken.”

2. Drybrushing geeft je immuunsysteem een boost
“Het droogborstelen van je lichaam helpt bij lymfatische drainage. Het lymfatisch systeem is een cruciaal onderdeel van ons immuunsysteem en het helpt bacteriën, toxines en ziekteverwekkers uit ons lichaam af te voeren. De meeste lymfevaten bevinden zich net onder je huid. Als je elke ochtend drybrusht, stimuleer je dus je lymfatisch systeem, waardoor je je lichaam op een natuurlijke manier ontgift en je immuunsysteem versterkt.” De voordelen van lymfatische drainage zijn alom bekend. Gezichtsmassages – met bijvoorbeeld een ‘jade roller’ – werken volgens hetzelfde principe en je kan ook langs bij de kinesist voor een lymfatische massage.

3. Drybrushing geeft je energielevels een boost
“Drybrushen verhoogt de bloeddoorstroming en stimuleert de bloedsomloop. Daardoor voel je je wakkerder", zegt Glenville. 

4. Drybrushing verwijdert dode huidcellen
Hou je niet zo van ruwe bodyscrubs? Dan is drybrushen een goed alternatief. “Het is een effectieve manier om dode huidcellen te verwijderen, waardoor je lichaam zachter aanvoelt en alle goede ingrediënten in je bodylotion kan opnemen.”

5. Drybrushing helpt bij ingegroeide haartjes
Ingegroeide haartjes zijn het gevolg van verstopte poriën. Maar: “Regelmatig drybrushen bevordert de celvernieuwing, waardoor je haartjes minder snel zullen ingroeien.” 

Zo doe je het

“Droogborstelen kun je het beste elke ochtend doen, gedurende twee of drie minuten, voor je gaat douchen. Denk er ook aan om altijd in de richting van je hart te borstelen,” zegt Dr. Glenville. 

Stap 1: Met een harde borstel maak je stevige, ritmische bewegingen op de zool van je rechtervoet. Borstel dan over de bovenkant van je voet in de richting van je enkel. Herhaal dit op de linkervoet.

Stap 2: Borstel je rechteronderbeen. Borstel vanaf je knieën naar de bovenkant van je dij. Borstel de bilstreek tot aan je middel. Herhaal dit op je linkerbeen. 

Stap 3: Borstel de bovenkant van je billen en beweeg naar boven. Borstel je hele rug tot aan je schouders. 

Stap 4: Borstel je rechterarm, met bijzondere aandacht voor het gebied rond je oksel. Herhaal dit voor de linkerarm. 

Stap 5: Eindig door zachtjes te borstelen over je keel en je nek.