Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

“Een geïrriteerde huid heeft vooral rust nodig.” Dermatoloog geeft voor elk van de 7 soorten roodheid een oplossing

doorSophie Vereyckenop 10/04/2023

We hebben er allemaal wel eens last van: rode wangen, plekjes of vlekken. Maar wat als ze plots permanent lijken? Onze beautyredactrice tipt de beste producten om komaf te maken met code rood en dermatologe Ingrid van Riet legt uit welke verschillende soorten roodheid er zijn, wat hun oorzaak is en vooral: hoe je ervan af raakt. “Ontstekingsremmende en herstellende ingrediënten verminderen roodheid en helpen wondjes mooi genezen.”

Goed nieuws eerst: mensen die blozen vinden we aantrekkelijk. Dat ontdekten onderzoekers aan de universiteit van California. Volgens de wetenschappers getuigt het van betrouwbaarheid: je kan veel faken, maar blozen is altijd echt. Maar wat als de roodheid blijft, lang nadat de stress van die presentatie is gaan liggen?

Roodheid is heel normaal en kan verschillende oorzaken hebben, vertelt dermatologe Ingrid van Riet. “Onder onze huid gaat een heel netwerk aan bloedvaten schuil die af en toe uitzetten en inkrimpen, met roodheid als resultaat.”

“Maar het kan ook gebeuren dat de bloedvaatjes hun ritme verliezen waardoor ze permanent open blijven staan”, zegt de dermatologe. Welke de oorzaken zijn en wat je eraan kan doen? Dat lees je hier.

1. Roodheid door een gevoelige huid

Bij een gevoelige huid reageren de zenuwuiteinden – die dicht onder de huid liggen – sneller, waardoor de huid bij het minste rood en schraal wordt. Vermijd irriterende ingrediënten (geurstoffen, menthol, lavendel, citrus en alcohol) en versterk de huid met stoffen die verzachten en de vochtbalans herstellen, zoals allantoïne en antioxidanten.

2. Roodheid door rosacea

Warmte, stress, een fysieke inspanning ... Dat bloedvaatjes open en toe gaan is normaal. Maar bij rosacea blijven de bloedvaatjes openstaan, met permanente roodheid als gevolg. Smeer vooral kalmerende producten op basis van aloë vera, panthenol of vitamine B5. Eventueel kan een medische led-behandeling helpen. Blauw led-licht brengt de huid tot rust en gaat ontstekingsreacties tegen.

3. Roodheid door acne

Alsof acne op zich niet vervelend genoeg is, gaat het vaak gepaard met roodheid. Dat heeft alles te maken met het mechanisme erachter, namelijk een ontsteking van de talgklieren. Bovendien vinden we het heerlijk om stiekem aan die puistjes te prutsen tot de boel helemaal vuurrood ziet. Ontstekingsremmende en herstellende ingrediënten verminderen roodheid en helpen wondjes mooi genezen.

4. Roodheid door couperose

Ook gesprongen adertjes durven zich te vermommen als rode wangen. Eigenlijk zijn het piepkleine bloedvaatjes die zich verwijden waardoor ze zichtbaar zijn onder de huid. Smeer kalmerende stoffen als niacinamide en zoethoutwortelextract en gebruik trouw een SPF, want zonneschade staat erom bekend couperose te verergeren. Soms kan je een IPL- of laserbehandeling overwegen.

5. Roodheid door irritatie

Te veel (verschillende) producten, irriterende ingrediënten, of net goede stoffen die je langzaam moet opbouwen, genre glycolzuur of vitamine A ... Soms kunnen cosmetica je huid irriteren. Het gevolg: schrale plekjes en roodheid. Jouw huid heeft vooral rust nodig. Focus op het herstellen van de huidbarrière, met ceramiden en glycerine. (PS: Het zou kunnen dat je tot de 10 procent met een cosmetica-allergie behoort. Plan in dat geval een bezoekje aan de dermatoloog.)

6. Roodheid door zwangerschap

Tijdens een zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam (en de huid) toe. De een levert het die prachtige ‘pregnancy glow’ op. De ander blijft achter met rode vlekken en gesprongen bloedvaatjes. Door hormonale veranderingen kan het bovendien gebeuren dat je huid onzuiverder of gevoeliger wordt. Hou het bij milde producten – eventueel glycolzuur of salicylzuur om te exfoliëren – en skip tijdelijk vitamine A.

7. Roodheid door menopauze

Door hormonale verandering kan je het in de menopauze soms erg warm krijgen, de zogenaamde opvliegers. Daarbij kan ook de huid tijdelijk rood kleuren. Bovendien kunnen de hormoonschommelingen de huid gevoeliger maken, en wordt de huid droger. Kies vooral voor verzorgende producten, en stop een verfrissende stick of spray in je handtas voor instant afkoeling on the go.