Feit of fabel: kan je er drie jaar jonger uitzien dankzij gezichtsoefeningen?

doorNele Annemansop 06/02/2019

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Northwestern Medicine University kan je door twintig weken lang gezichtsoefeningen van een halfuurtje te doen, er bijna drie jaar jonger uitzien. Maar is het écht zo simpel? Wij zochten het voor je uit.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers van de Northwestern Medicine University zetten een studie op met 16 vrouwen van middelbare leeftijd. Daarvoor lieten ze hen gedurende 20 weken iedere dag 30 minuten gezichtsoefeningen doen. De achterliggende gedachte was gezichtsspieren te versterken opdat ze boller en voller zouden staan, waardoor ingevallen wangen en rimpels zouden vervagen.

Voor en na de oefenperiode schatten twee huidspecialisten de leeftijd van de vrouwen aan de hand van een uitgebreide evaluatieschaal. De leeftijd bij de start werd geschat op 50,8 jaar en na de 20 weken op 48,1 jaar, gemiddeld dus zo’n drie jaar jonger. De deelneemsters zelf gaven na de oefenperiode aan tevreden te zijn met hun uiterlijk.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie vertoont veel hiaten: slechts 16 vrouwen namen deel, wat erg beperkt is. Er was geen controlegroep die geen oefeningen deed, zodat men niet kon vergelijken. De beoordeling van het uiterlijk voor en na de oefeningen door slechts twee dermatologen is uiterst subjectief en zegt helemaal niets. Dat de vrouwen tevreden waren, is aannemelijk: iedere dag een halfuur gezichtsoefeningen doen, vraagt een inspanning. Waarschijnlijk ben je dan eerder geneigd om resultaat te zien. De voor- en na-beoordelingen waren beter gebeurd door onafhankelijke dermatologen, die niets met de studie te maken hadden, maar ook dat was niet het geval.

Conclusie

Om er langer jong uit te zien, kan je heel wat zinvollere dingen proberen: niet roken, zuinig zijn met alcohol, voldoende bewegen, voldoende slapen en je gezicht beschermen tegen overdreven zonlicht. Programma’s met gezichtsoefeningen hebben nog nooit enig verjongend effect aangetoond. Maar hey, baat het niet dan schaadt het niet!

Bron: Gezondheid en Wetenschap