Heeft het zin om een aparte oogcrème te smeren? “Je ogen zijn cruciaal voor je uiterlijk, je verzorgt ze dus maar beter goed”

doorSophie Vereyckenop 26/04/2021

Het oog wil ook wat, maar of dat nu per se dure oogcrèmes zijn? Ze kosten vaak een rib uit je lijf, en eigenlijk kan je net zo goed dagcrème gebruiken, nietwaar? Nou, nee. Een dermatoloog legt uit: “Wat je zonder problemen op de huid smeert, wordt daarom niet goed verdragen door de ogen.”

Ogen zijn de spiegel van de ziel, zo horen we weleens. Wat meer is: ze zijn ook de spiegel van onze leeftijd, zo blijkt uit onderzoek. Toen Arnaut Aubert, neurowetenschapper en professor in de psychologie van het uiterlijk, samen met een team van onderzoekers naging welke aspecten van ons gelaat verraden hoe oud, gezond en stralend we eruit zien, bleken dat tot zijn verrassing ... de ogen.

Arnaut Aubert: “Tot deze conclusie kwamen we met behulp van eyetracking: een systeem waarbij we met een camera volgen waarop mensen focussen als ze ergens naar kijken. Toen de testpersonen gevraagd werden om de leeftijd van twee mensen te schatten en hen te beoordelen op gezondheid en aantrekkelijkheid, ging 80 procent van hun aandacht naar het gebied rond de ogen.” Kortom: ogen spelen een cruciale rol in ons uiterlijk, en we verzorgen ze dus maar beter goed. Alleen, heb je daar echt een specifieke oogcrème voor nodig?

“Daar heb ik geen last van hoor”

Op het eerste zicht zou je zeggen van niet. Je dag- of nachtcrème bevat immers al hydraterende bestanddelen. En die kan je net zo goed onder je ogen gebruiken, toch? Niet helemaal, nuanceert dermatologe Dagmar Ostijn. “De huid onder de ogen is veel dunner en gevoeliger dan de rest van het gelaat. Ik krijg regelmatig patiënten over de vloer met uitslag rond de ogen. Als ik dan vraag welke dag- of nachtcrème ze gebruiken, krijg ik vaak als antwoord: ‘Daar kan het niet aan liggen want op mijn gezicht heb ik geen last hoor.’ Klopt natuurlijk, maar iets wat je zonder problemen op je huid smeert, wordt niet noodzakelijk goed verdragen door de ogen. Wist je dat mensen met een gevoelige huid trouwens altijd eerst reageren rond de ogen? De huid van je wangen en kaken is veel dikker, en kan dus meer verdragen.”

Bovendien kan het bij oogcrème gebeuren dat het product ín het oog terecht komt. Dat is iets waar producenten rekening mee houden in de ontwikkeling van oogcrèmes, maar niet bij de de doorsnee dagcrème, aldus de dermatologe. Heb je geen gevoelige huid en smeer je gewoon een hydraterend product? Dan kan het geen kwaad om je dagcrème als oogcrème te gebruiken. Heb je wel een delicaat vel, bevat je dagcrème actieve ingrediënten zoals fruitzuren, antioxidanten of salicylzuur, of wil je specifieke oogprobleempjes aanpakken? Dan is een aparte oogcrème wél aangewezen.

Rimpeltjes

Of je het nu hebt over kraaienpootjes of liever van lachrimpeltjes spreekt: we mogen ze nog zo'n mooie naam geven, feit is dat velen onder ons ze liever kwijt dan rijk zijn. Dagmar Ostijn: “Een product met een hoge concentratie hyaluronzuur gaat vocht aantrekken en fijne rimpeltjes opvullen. De diepere rimpels in het gelaat kan je daar niet mee verminderen, maar rond de ogen kan je er een mooi resultaat mee bereiken.”

Donkere kringen

Bruine of blauwe kringen onder de ogen kunnen twee oorzaken hebben. “Soms is de huid onder de ogen zodanig dun dat de onderliggende kringspier doorschijnt, verklaart de dermatologe. “Sommigen hebben het van nature al op jonge leeftijd, maar meestal is het een natuurlijk verschijnsel naarmate we ouder worden. Enerzijds verliezen we vet, anderzijds gaat het vet onder invloed van de zwaartekracht wat naar beneden zakken, waardoor de kringspier rond de ogen zichtbaarder wordt. Zelfs al smeer je iedere dag trouw: een oogcrème zal niet veel uithalen. Wat wel kan helpen zijn fillers. Zijn de blauwe kringen eerder het gevolg van te veel pigment? Dan kan je smeren met verhelderen ingrediënten als arbutine of licorice. “Let op: net omdat de ogen zeer gevoelig zijn, is de juiste concentratie cruciaal. Kies dus zeker voor een product, specifiek voor de oogcontour.”

Wallen

De traditionele wal is geen verkleuring maar een verdikking onder het oog. Dagmar Ostijn: “Iedereen heeft van nature een beetje vet onder de ogen. Naarmate we ouder worden zakt dat vetkussentje een beetje, waardoor je een soort van zakje krijgt. Ook kan het gebeuren dat de huid verslapt. Een oogcrème zal daar helaas weinig aan veranderen.” Trekt de verdikking in de loop van de dag weg? Dan is het waarschijnlijk een ophoping van vocht. Dagmar Ostijn: “Oogcrèmes met cafeïne of een ingebouwde massage-applicator zijn dan een goede keuze. Beide werken vochtafdrijvend.”