Huidverzorging voor kankerpatiënten: 11 cruciale tips
Alsof kankerbehandelingen nog niet zwaar genoeg zijn, kampen patiënten vaak ook met neveneffecten zoals een ruwe, oncomfortabele, gespannen huid die jeukt en schilfert. Je kan die bijwerkingen verlichten met dermocosmetica. Sterker nog: door voor je huid te zorgen, wapen je ook je geest om de strijd verder te zetten.

Het belang van aangepaste huidverzorging tijdens en na kankerbehandelingen werd lange tijd onderschat. Gelukkig staan ondertussen op heel wat oncologische afdelingen ook dermatologen en schoonheidsspecialisten paraat. Samen bereiken de teams resultaten die niet alleen een positief effect hebben op de huid, ook de geest van de patiënt vaart er wel bij.
Huidverzorging helpt ook de geest
Dr. Pierre Saltel, psychiater en hoofd van de afdeling psycho-oncologie aan het Centre Léon Bérard in Lyon: ‘Zorg is meer dan grootse daden of extreem technische ingrepen, het is iets wat je elke dag kan doen.’ Ook zelf doen. Door je huid te verzorgen, bijvoorbeeld. ‘Dat is niet altijd makkelijk, als patiënt wil je in de eerste plaats vooral verzorgd worden,’ legt de arts uit. Maar net door die zorg voor hun lichaam in handen te nemen, gaan mensen anders naar hun ziekte kijken. Dokter Saltel: ‘Psychologie zit niet alleen in het hoofd. Het draait niet alleen om overtuigingen en denkbeelden veranderen, al moet ook hier aandacht aan worden besteed. Het komt erop neer dat een bepaalde manier van handelen tot andere denkpatronen leidt.’ Zodat je nog sterker staat in je strijd tegen ziekte.
Hoe verzorg je je huid tijdens en na een kankerbehandeling?
Zeer voorzichtig, want je kanker maakt de huid bijzonder kwetsbaar. Enkele tips:
1. Hoe meer ingrediënten een cosmeticum bevat, hoe groter de kans dat je erop reageert. Ga daarom op zoek naar producten met zo weinig mogelijk bestanddelen.
2. Vermijd zeker cosmetica met alcohol en parfum, die kunnen je huid uitdrogen en irriteren. Ook met essentiële olie is voorzichtigheid geboden.
3. Make-upreiningingsdoekjes zijn te agressief, zuiver je gelaat liever met een reiniger die geen zeep bevat, met een fysiologische pH van 5,5.
4. Heb je een gevoelige huid? Probeer contact met hard water te vermijden. Breng wat reinigingsmelk aan op je gelaat, masseer het product voorzichtig in en veeg restanten weg met een wattenschijfje of tissue.
5. Ook in bad of onder de douche is een zeep zonder zeep een aanrader. Of ongeparfumeerde olie.
6. Neem korte douches en baden met lauw water en dep nadien je huid droog met een zachte handdoek. Wrijven kan je huid irriteren.
7. Een kankerbehandeling kan je huid gevoeliger maken voor zonlicht, dus gebruik altijd een zonnecrème en stop er standaard eentje in je handtas. Ook op bewolkte dagen is smeren een must, want uv-stralen breken gewoon door een wolkendek.
8. Je handen, voeten en lippen bevatten minder talgklieren en drogen bijgevolg sneller uit, waardoor de huid kan barsten. Die zones intensief hydrateren is dan ook essentieel. Voor je onder de wol kruipt, kan je zelfs een dikke laag hydraterende crème aanbrengen en afdekken met huishoudfolie, zodat de formule nog beter kan inwerken. Met handschoenen bescherm je overdag je handen tegen irritaties zoals water of koude. Draag liefst ook soepel, comfortabel schoeisel.
9. Föhns, stijl- en krultangen, kleuringen, strakke staarten en vlechten... Alles wat belastend is voor je hoofdhuid, kan je beter vermijden.
10. Jeukt je hoofdhuid en voelt ze pijnlijk aan? Masseer ze dagelijks met een voedend, jeukwerend product en wikkel nadien een warme handdoek rond je hoofd, dat helpt om ingrediënten beter in de huid te laten dringen.
11. Na radiotherapie kan een verstuiver met thermaal water je geïrriteerde huid kalmeren, ontspannen en verzachten.
Vraag raad aan je oncoloog en dermatoloog voor nog meer tips op jouw maat.
Bron: La Roche-Posay - ‘Een beter huid bij kanker’