Is econagellak even kwalitatief?

doorAnn Willemsop 04/07/2017

Het is een vaak gehoorde opmerking: groene nagellak kan niet tippen aan een standaard variant. Dat wilden we weleens testen met de nieuwe Nature-collectie van het Italiaanse Faby, die voor 87% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong bestaat.

Alsmaar meer nagellakproducenten brengen gamma’s op de markt die 3-free, 4-free, 5-free of zelfs 10-free zijn. Wat betekent dat de formules 3, 4, 5 of 10 stoffen niet bevatten:

• 3-free is vrij van formaldehyde, dibutylftalaat en tolueen.

• 4-free is vrij van formaldehyde, dibutylftalaat, tolueen en formaldehyde hars.

• 5-free is vrij van formaldehyde, dibutylftalaat, tolueen, formaldehyde hars en kamfer.

• 10 free is vrij van formaldehyde, dibutylftalaat, tolueen, formaldehyde hars, kamfer, ethyl tosylamide, triphenyl
fosfaat, aceton, parabenen en lood.

Waarom wil je die ingrediënten vermijden?

Jarenlang waren de stoffen in bovenstaande lijstjes erg populair in nagellak. Consumenten willen een kleurtje dat makkelijk aan te brengen is, perfect uithardt, net voldoende glanst en lang mooi blijft. En daar helpen tolueen en co bij.

Helaas kunnen de ingrediënten ook irritaties veroorzaken. En erger: volgens bepaalde onderzoeken worden sommige zelfs gelinkt aan kanker, hartritmestoornissen en onvruchtbaarheid. Andere onderzoeksresultaten beweren dan weer dat een laagje nagellak nooit zo’n ernstige gezondheidsschade kan veroorzaken, daarvoor zouden de concentraties schadelijke stoffen te laag zijn.

De nagellaktest

Sowieso kunnen we het alleen maar toejuichen dat de markt van groene(re) nagellakken groeit. Zo heeft het Italiaanse cosmeticahuis Faby 6 nieuwe tinten gelanceerd in z’n Nature-gamma, dat voor 87% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong bestaat: van groen over rood tot zelfs zwart.

We gingen ermee aan de slag! En verwachtten ons lichtelijk bevooroordeeld aan een lastige textuur die traag droogt en snel beschadigd zou geraken, wat vaak gehoorde kritiek is op ecovriendelijke(re) nagellak. Maar nee hoor: hadden we deze blind getest, we hadden het verschil met een standaard nagellak niet opgemerkt. Mooi!

 Nature nagellakken (€ 17) Faby. Info: www.fabynails.be.