Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Krijg je écht grijs haar van stress?

doorNele Annemansop 16/06/2020

Als je denkt dat de stress van je job, gezin of relatie je die grijze haren bezorgt, zou je misschien gelijk kunnen hebben. Onderzoekers vonden namelijk dat stress weleens de schuldige kan zijn van jouw zilveren kopje.

Dat op welke leeftijd en hoe snel je grijs wordt, grotendeels genetisch bepaald is staat buiten kijf. Maar onderzoekers vonden nu dat als je lichaam gestrest raakt, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of een andere ingrijpende gebeurtenis, dit effect verdubbeld wordt, althans bij muizen.

Zo zou stress er niet alleen voor zorgen dat ons immuunsysteem in de verdediging gaat, maar ook veranderingen in de haarzakjes die kleur produceren veroorzaken. Als ons lichaam aangevallen wordt, produceren onze cellen chemische signalen (die interferonen genoemd worden) om bijvoorbeeld virussen te dwarsbomen en je er beter tegen te kunnen verdedigen. Maar het onverwachte neveneffect van dat afweersysteem, is dat het de cellen die de haarkleur produceren uitschakelt. ‘Deze nieuwe ontdekking suggereert dat de genen die het pigment in je huid en haar controleren, ook het aangeboren immuunsysteem onder controle houden’, aldus een van de onderzoekers William Pavan.

Maar vooraleer je ontslag neemt of je kinderen of partner de schuld geeft, is het belangrijk om te onthouden dat dit onderzoek alleen op muizen uitgevoerd is én dat je, helaas pindakaas, hoe snel je grijs wordt nog altijd vooral te danken hebt aan je ouders.