Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

23 tips voor een stralende coupe soleil

doorAnn Willemsop 29/07/2016

Laat je niet misleiden door de glinsterende lokken die bruingebronsde vrouwen in reclamespots in de zeewind laten wapperen. Een doorgedreven ‘coupe soleil’ ziet er allesbehalve glamoureus uit: een overdosis zon maakt je haar net dof, onhandelbaar en rijp voor een knipbeurt. Dus als je binnenkort op vakantie vertrekt, neem je best je voorzorgen.

Een dagje op het strand of aan het zwembad kan wonderen doen: je humeur fleurt op, je energiepeil stijgt en terwijl tegelijk een heerlijk ontspannende waas zich van je meester maakt, kleurt onder je beschermende laag zonnecrème je huid geleidelijk bruin. Enkel je haar wordt doorgaans niet zo vrolijk van de zon. Je haar heeft, in tegenstelling tot je huid, dan ook geen eigen beschermingsmechanisme. Het kan zich dus niet verdedigen tegen UV-aanvallen. Bovendien wordt je haar tijdens zomervakanties vaak ondergedompeld in zout zeewater of zwembadchloor, wat nog meer schade toebrengt. Resultaat: je haar ver- liest vocht, wordt vaal en broos. Krullen friseren in het wilde weg. Blonde lokken gaan de concurrentie aan met stro. Gekleurd haar verliest kleurpigment en glans. Gelukkig hoef je niet in de schaduw te gaan schuilen wil je met ongeschonden lokken terugkeren van vakantie, want je kan je haar perfect beschermen met deze eenvoudige tips.

Voorkomen is beter dan knippen

Je haar tot in de puntjes beschermen tegen de zon is gemakkelijker dan het klinkt.
1. Schaf je een leuke hoed aan. Een hoofddeksel is een eenvoudig, maar bijzonder efficiënt hulpmiddel om je lokken 100 procent af te schermen van de zon. Zonnehoeden zijn trouwens al enkele seizoenen erg trendy, dus met een exemplaar op je hoofd ben je niet alleen beschermd, maar ook à la mode.
2. Geen fan van glamoureuze zonnehoeden? Dan kies je toch voor een bandana of petje. Geen excuses!
3. Beginnen jouw ochtenden steevast met een kwartiertje föhnen, krullen of stylen met de stijltang? Dan wordt het misschien moeilijk om je te overtuigen je haarhandlangers tijdens de zomermaanden links te laten liggen, maar we proberen het toch. Toestellen die je haar stylen met hitte, berokkenen het zeer veel schade. Laat je lokken eens gewoon aan de lucht drogen. Of sluit een compromis: laat je haar voor 80 procent drogen en werk je coupe op het einde enkel af met een föhn.
4. Gebruik ook zo weinig mogelijk stylingpro- ducten. Deze bevatten vaak alcohol, een
ingrediënt dat je haar nog sneller uitdroogt.
5. Als je toch niet zonder stylingproducten kan, kijk dan uit naar een haarlak of gel met een SPF of zonnebeschermingsfactor. Zo blijft je haar én in de plooi liggen én beschermd.
6. Wil je liever niet investeren in speciale verzorgingsproducten, dan kan je ook gewoon je standaard conditioner of masker in je strandtas stoppen. Breng wat product aan op een kam alvorens je deze door je haar beweegt. Of gebruik je conditioner als een gel: smeer er je haar mee in, kam alles naar achteren en je wet look vormt een prima barrière.
7. Het is sowieso een goed idee om je gewone shampoo tijdens een zomervakantie te vervangen door een extra hydraterende shampoo of een product voor droog of beschadigd haar. Kijk uit naar handige staaltjes in tijdschriften of vraag ernaar bij je kapper, zodat je geen grote flacons moet meezeulen in je koffer.
8. Je kan ook je eigen beschermende haarspray maken: mix twee koffielepels zonnecrème met een kopje water in een sprayflacon en verstuif je lokken met dit mengsel.
9. Je hoofdhuid bescherm je met een gewone zonnecrème: breng vooral zorgvuldig product aan op je haarscheiding, een vergeten stukje huid dat gemakkelijk verbrandt.
10. Na een dagje strand kan een douche hemels aanvoelen en ook je haar kikkert ervan op. Zeker als je het naspoelt met koud water dat de haarschubben sluit.
11. Lange lokken kan je ook gemakkelijk in een dot of een Franse vlecht samenbinden. Zo heeft de zeewind geen vrij spel meer met je haren en is minder haar blootgesteld aan de zon.
12. Heb je gekleurd haar? Dat is door de chemische kleurbehandeling extra gevoelig en verdient bijgevolg extra aandacht en affectie. Laat het twee weken voor je vakantie verven, zodat je er aan het strand of zwembad schitterend uitziet. Vele vrouwen laten dit na omdat ze meer heil zien in een herstellend kappersbezoek na hun vakantie. Maar ondertussen lopen ze wel de hele vakantie te morren dat ze wéér een bad hairday hebben...
13. Heb je blonde highlights? Hou er rekening mee dat je geblondeerde lokken nog verder zullen bleken onder de zon. Het is daarom een goed idee om je kapper in te lichten over je reisplannen, zodat hij je laatste highlights misschien iets donkerder dan gewoonlijk kan maken. Wanneer je dan terugkeert van een verhelderende vakantie, ziet je haar er perfect uit.
14. Omdat de zon, het zee- en chloorwater de schubben van je haren openzetten, verdwijnt kleurpigment gemakkelijker. Hierdoor verliest je gekleurde haar z’n glans en diepte. Een opfrisbeurt boeken na je vakantie blijft dus een goed idee.

Après soleil-zorg voor je haar

Na het zonnen is het zaak om je haar rust te gunnen en extra te voeden.
15. Was je haar minder vaak dan gewoonlijk, zodat opgestapeld vocht en natuurlijke oliën niet meteen worden weggespoeld.
16. Laat je warme stylinghandlangers ook na je vakantie nog even links liggen.
17. Breng voor je in bed duikt flink wat conditioner aan op je (vochtige of droge) lokken en trek een plastic douchemuts over je hoofd. Zo kunnen de hydraterende ingrediënten van je conditioner ‘s nachts diep in je lokken dringen. ‘s Ochtends spoel je alles uit en voelt je haar als herboren.
18. Gebruik vaker conditioners die je niet hoeft uit te spoelen. Ze geven je haar weer glans en als je er niet te veel van gebruikt, zijn ze ook ideaal om je haarwortels extra volume te geven.
19. Ook zeewater is geen beste maatjes met je haar. Het kristalliseert het haaroppervlak, waardoor er een film ontstaat die het haar onhandelbaar maakt. Een douche met regen- of kraantjeswater kan ook dit euvel verhelpen. Na een duik in het water zijn een shampoo en conditioner voor droog haar echt een must. Blijft je haar moeilijk doorkambaar, verstuif dan wat antiklitspray om weer orde te scheppen in de warboel die ooit je kapsel was. En gebruik in de plaats van een borstel een kam met brede tanden om je haren te kammen. Begin bij je haarpunten en baan je langzaam maar zeker een weg naar je kruin.
20. Blijf gespleten punten niet bestrijden met speciale serums. Deze kunnen je haarpunten tijdelijk opfrissen, maar eens ze weer zijn uitgewerkt splitst je haar gewoon verder. Na je vakantie enkele centimeters van je lokken laten knippen, is de enige echte remedie.

Zomerse SOS-kapsels

Als je (nog) geen tijd hebt om je lokken de eerste zorgen toe te dienen, dan kan een vakantiekapsel wonderen doen. Stop in je bagage zeker haaraccessoires zoals speldjes, diadeems, haarbanden, sjaaltjes en elastiekjes, die kunnen na een stranddag zeer nuttig blijken.
21. Een coupe soleil leg je in een handomdraai in model met een leuke sjaal, haarband of diadeem. Kies voor een breder model dat je lokken volledig in bedwang houdt, of schuif verschillende kleinere exemplaren achter elkaar. Korter haar geef je extra textuur met een noot (alcoholvrije) gel. Lang haar kan je vastleggen in een chignon of hoge paardenstaart.
22. Leg je erbij neer dat je je haar op vakantie nooit zo strak zal kunnen stylen als thuis en kies voor het andere uiterste: een nonchalant kapsel. In lang haar maak je voor het slapengaan een vlecht; wanneer je deze ‘s ochtends ontwart, verschijnt er een mooie waterval van golven. Kort haar föhn je losjes, met je handen in de plaats van een borstel.
23. Als je een bles hebt, besteed daar dan de meeste stylingtijd aan. Een mooi ingekaderd zongezoend gelaat heeft niet veel meer nodig.