Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Muggenplaag op komst! Dit helpt écht

doorJeroen Van den Bergheop 28/06/2016

Het is voorspeld: door het natte voorjaar wacht ons deze zomer een ware muggenplaag. Geen muggenmelk in huis, of niet zo dol op de doordringende geur van het product? Deze natuurlijke middeltjes werken minstens even goed.

1. Lavendel

De geur van citroen schrikt muggen af, maar ook op lavendel zijn ze niet meteen dol. Extra voordeel: ook vliegen en motten blijven hiermee op een afstand. Je kan wat lavendeltakjes in een stukje stof wikkelen en toeknopen, en deze zakjes verspreiden in huis. Maar ook huidproducten met lavendel zijn erg efficiënt. Ze verbergen je natuurlijke lichaamsgeur, waar muggen tot aangetrokken worden.

2. Knoflook

Voeg gerust nog een extra teentje knoflook toe aan je maaltijd, want dat kunnen muggen niet verdragen. Na het eten van look, komen knoflookoliën vrij door de poriën van je huid. Een geurtje dat de muggen op afstand houdt.

3. Kledij

Muggen zijn het meest actief wanneer het begint te schemeren en en t voor zonsopgang. Bescherm jezelf en je kind tijdens die uren door de huid te bedekken met een dun shirt met lange mouw, een lange broek en sokken.

4. Planten
Om zo weinig mogelijk muggen in de buurt van je huis te krijgen kun je bepaalde planten neerzetten zoals goudsbloem, citroentijm, geurende geraniums, basilicum of citrus planten.

5. Ventilator

Muggen hebben een enorme hekel aan wind! Omdat ze zo licht zijn kunnen ze niet goed vliegen als het tocht of er een ventilator in de ruimte staat.

6. Citroen

Muggen hebben een hekel aan citroengeur. Een citronella kaars aansteken of een citroenplant in de vensterbank zetten is een optie, maar dit helpt maar enkele uren omdat de muggen na een paar uur aan de geur gewend zijn en dan gaan ze weer prikken.

7. Te vermijden

  • Stilstaand water in emmers of potten en vuilnisbakken zijn geliefde broeiplaatsen voor muggenfamilies, probeer ze zoveel mogelijk te vermijden.
  • Gebruik zo weinig mogelijk geparfumeerde producten zoals zeep, bodylotion en shampoo. Wil je dit toch gebruiken dan zijn producten zonder parfum aan te raden.
  • Muggen houden van een zweetgeur, een deugddoende douche kan dus al helpen.

8. Beste koop

Je kinderen bescherm je het best met een lotion (de Mouskito Junio Lotion beschermt meteen ook tegen teken & co), voor jezelf is de Para'Kito Armband een aanrader: de muggen blijven gegarandeerd op afstand én hij ziet leuk uit.