Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

‘Lekt’ jouw huid? “Als je huidbarrière beschadigd is, verliest je huid meer vocht”

doorSophie Vereyckenop 19/12/2020

Een lek in het dak of de badkamer? Vervelend, maar zodra de oorzaak is gevonden, ben je er snel van verlost. Maar wist je dat ook je huid kan lekken? En daar is helaas meer voor nodig dan een telefoontje naar de lokale loodgieter. “Plus, je bent veel gevoeliger voor wind en koude”, waarschuwt skincare-expert Paula Begoun. Ze legt uit hoe je een lekkende huid herkent en wat je eraan kan doen.

Onze huid is de buitenste beschermlaag van ons lichaam en heeft een dubbele missie: schadelijke elementen weren en zoveel mogelijk vocht binnenhouden. In een ideale wereld functioneert die huidbarrière naar behoren, met een mooie en gezonde huid als resultaat. Al kan het ook zijn dat dat buitenste laagje beschadigd raakt, vertelt skincare-experte Paula Begoun. 

“We doen zonder het te weten heel wat dingen die die huidbarrière verzwakken. Daardoor wordt de huid doorlaatbaarder en is ze minder goed in staat om zichzelf te beschermen.” Aan de ene kant betekent dat dat pollutie, zonnestralen en andere gevaarlijke stofjes beter kunnen indringen. Aan de andere kant gaat ze ‘lekken’: ze verliest meer water, waardoor de huid uitdroogt en er huidproblemen opduiken zoals puistjes, roodheid, droge plekjes, psoriasis en eczeem.

Hoe herken je een beschadigde huidbarrière?

Een beschadigde huidbarrière gaat meestal gepaard met droge plekjes, een schrale huid of schilfertjes, vertelt de skincare-experte. “De huid is snel geïrriteerd en oogt doffer. Daarnaast kan het dat je plots reageert op producten die je vroeger probleemloos kon gebruiken, of net veel gevoeliger bent voor wind, koude en zon.”

Hoe ontstaat een beschadigde huidbarrière?

- Verkeerde cosmetica
Irriterende ingrediënten zoals alcohol lossen de natuurlijke vetten van onze huid op. Nochtans hebben we die net nodig om vocht vast te houden. Vermijd scrubs met korreltjes: ook die kunnen de huidbarrière beschadigen.

- Zonlicht en pollutie
Dat uv-straling slecht is voor de huid, wisten we al. Uit onderzoek in China, waar de luchtvervuiling tot de ergste ter wereld behoort, blijkt dat pollutie in 45 jaar even schadelijk is. Ook verstoren ze de balans van ons microbioom, een soort van onzichtbaar ecosysteem dat onze huid in topconditie moet houden. Wanneer zowel het microbioom als de huidbarrière uit evenwicht zijn, is de huid minder goed in staat om zichzelf te beschermen en komen we in een vicieuze cirkel terecht.

- Stress
In 2007 ontdekte een professor dermatologie aan het universiteitsziekenhuis van San Francisco dat stress de productie van het stresshormoon de hoogte injaagt. En laat dat hormoon nu net de barrièrefunctie van de huid verstoren én de huid vatbaarder maken voor irritaties. Weinig slaap, alcohol, onregelmatig en slecht eten leiden eveneens tot een stressreactie in ons lichaam.

Wat doe je eraan?

Paula Begoun: “Verzorgende ingrediënten zoals vetzuren, cholesterol, ceramiden en hyaluronzuur werken kalmerend en herstellend. Die zullen hydrateren en de barrièrefunctie van de huid versterken, waardoor ze beter bestand is tegen externe factoren. Gebruik daarnaast liefst lauwwarm water. Te warme of te koude temperaturen kunnen de huid irriteren. En vooral: vergeet niet je huid te beschermen tegen de zon. Oók in de winter.”

1. Dermalogica, Intensive Moisture Balance, 48 euro
2. Delbôve, Huile Intense, 72 euro
3. Nivea, Naturally Good dagcrème, 9,49 euro
4. Sunkissed Skin, Hyaluronic Acid Serum, 8,99 euro