Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Maak je eigen aftersun

doorValérie Wautersop 22/06/2016, laatst bijgewerkt op 13/06/2016

Een afkoelende aftersun kan je perfect zelf maken met wat je vindt in je moestuin of je koelkast. Elke koud geperste olie is hiervoor goed.Van olijfolie en amandelolie tot arganolie.

Vers vruchtensap
Bij zonnebrand verliest de huid vocht. Je kunt dit tekort aanvullen door te drinken. Drink vooral versgeperst vruchtensap en vermijd alcoholische dranken en gezoete frisdranken.

Spinaziecrème
Met zijn vele vitaminen en caroteen voedt spinazie de huid. Maal wat verse spinazie heel fijn in een blender, duw het mengsel door een zeef om het sap eruit te halen en meng wat overblijft met wat olie tot je een crème krijgt.

Kwarkcrème
Kwark koelt een verbrande huid af. Bij een vette huid opteer je voor magere kwark, bij een droge huid voor vette kwark. Smeer de kwark vingerdik en laat inwerken zolang het afkoelend effect aanwezig is. Je kunt dit meerdere keren herhalen.

Kwarkpleister
Neem 5 eetlepels kwark en voeg wat melk toe tot je een homogeen mengsel krijgt. Breng dit mengsel aan op een linnen of katoenen doek en leg deze doek op de zonverbrande huid. Je kunt dit meerdere keren herhalen.

Tomaatweldaad
Snij een tomaat in twee en wrijf op de aangetaste huid.

Pepermuntpleister
Maak een kruidenthee van pepermunt en dompel er een linnen of katoenen doek in. Wring lichtjes uit en leg op de zon- verbrande huid. Herhaal dit tot de brandende pijn afneemt.

Van komkommer tot tandpasta
Smeer de huid in met een plakje komkommer of aardappel. Beide hebben een koelende werking en verminderen zwelling. Azijn neemt de jeuk en de pijn weg en voorkomt ontstekingen. Drenk een doekje in azijn en leg dit op de huid. Heb je niets anders bij de hand, smeer dan je zonverbrande huid in met tandpasta. Dit verzacht en voorkomt blaren.