Na de coronacoupe zoeken we ons heil in de ‘healthy hair journey’. Beautyredactrice Sophie legt uit hoe je stralend en gezond haar krijgt in 4 stappen

doorSophie Vereyckenop 08/09/2021

Tijdens de lockdowns legden we ons massaal toe op het optimaliseren van onze huidverzorging. Onze huid moest glowen en er hypergezond uitzien. Deze trend is nu ook doorgeslagen naar onze haardos. Video’s van ultraglanzende haarlokken of supergezonde krullen met de hashtag #healthyhairjourney werden al meer dan 41 miljoen keer bekeken op TikTok. Die ‘journey’ is het streven naar intens verzorgd en gevoed haar van de wortels tot de punten. NINA’s beautyredactrice Sophie legt uit wat de essentiële stappen zijn richting zo’n stralende, gezonde haardos en welke producten je daarvoor nodig hebt. 

Het afgelopen jaar probeerden de waaghalzen onder ons hun coronacoupe tevergeefs te redden, met alle gevolgen van dien. Te kort geknipte froufrous of vlekkerige haarkleuren, we hebben het allemaal gezien (of gedaan, oeps). Voor velen zat er dan ook niets anders op dan weer vanaf nul te beginnen. Ofwel: de schaar erin en dof haar weer nieuw leven inblazen met goede, hydraterende producten. 

En dat is waar het bij de healthy hair journey om draait. Het is een heel proces, oftewel een journey, waarbij je vaarwel zegt tegen futloos, kapot coronahaar en voor gezonde, volle lokken gaat. Op sociale media zoals Instagram delen mensen massaal met trots hun voor-en-na-foto’s. Maar hoe begin je aan zo'n healthy hair journey? Beautyredactrice Sophie legt in vier makkelijke stappen de do’s en de don’ts uit. Laat die hair glow-up maar komen!

Back to the basics

De eerste gouden regel van de healthy hair journey is om je eigen haarkleur te behouden. Tijd dus om afscheid te nemen van chemische verfbehandelingen, invasieve highlights en kleurspoelingen. Vooral ontkleuren is erg schadelijk voor het haar. Lichter kleuren brengt namelijk altijd beschadiging met zich mee. “Dan worden je haarschubben met chemische producten geopend om de kleur eruit te halen”, zegt  Sophie. “Daarna zullen ze niet meer goed sluiten, waardoor je haar poreuzer wordt, meer vocht verliest en dus droger zal zijn.”

Laat haarverf dus best even links liggen. Wie denkt dat een natuurlijke haarkleur saai is, heeft het mis, want tegenwoordig kan je op om het even welke leeftijd stralen met een verzorgde uitgroei of grijze lokken.

Investeer in shampoo

Als je een gezonde haardos wilt, wordt het hoog tijd om te investeren in goede shampoos. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ingrediënten op je shampoos en conditioners. Zitten er sulfaten en siliconen in? Weg ermee. Sophie: “Sulfaten zijn verantwoordelijk voor het schuim tijdens het inzepen en het schone gevoel, maar zijn helaas soms te agressief. Hierdoor zal je haar brozer worden en zal je hoofdhuid uitdrogen. Siliconen leggen dan weer een zacht laagje over je haar waardoor het makkelijker doorkambaar is. Dat lijkt fijn, maar sommige siliconen zijn niet wateroplosbaar en stapelen zich op.”

De meeste supermarktproducten bevatten veel siliconen. Haarproducten zonder die schadelijke reinigers kunnen weleens prijzig zijn, maar laat het budget je niet afschrikken. “Tal van kappersmerken hebben ook een goedkopere lijn”, zegt Sophie. “Bovendien zijn er veel winkels die stockoverschotten verkopen. Zo scoor jij dezelfde shampoo voor een zachter prijsje.”

Enkele aanraders:

• Wella, Elements Renewing Shampoo & Conditioner, 16,99 euro en 21,99 euro, bij het kapsalon.

• Joico, Moisture Recovery Shampoo & Conditioner, 25,30 euro en 22,10 euro, bij het kapsalon.

• Rahua, Scalp Exfoliating Shampoo, 43 euro bij Fin du Jour, 19,45 euro bij de apotheek en memecosmetics.fr.

Skip de hitte

Wanneer we met nat haar uit de douche komen, grijpen we al snel naar de haardroger. Toch is het geen slecht idee om deze stap over te slaan en je haar gewoon aan de lucht te laten drogen. Heb je geen zin of tijd om minutenlang met natte lokken rond te lopen? Dan raadt Sophie een no blow dry cream aan. Dat is een crème die je op handdoekdroog haar aanbrengt en ervoor zorgt dat het haar sneller opdroogt zonder pluis.

Als je toch liever een tool gebruikt om je haar te stylen, neem dan eentje die de warmte zelf regelt. Sophie: “We hebben nogal vaak de neiging om tools veel te warm te zetten in de veronderstelling dat het dan sneller zou gaan, maar dat klopt niet. Kies dus een stijl- of krultang die je haar analyseert en zelf de hitte instelt.”

Is de schade al geschied? Ga dan voor producten die Bond Repair, Bond Building, Bond Maintenance of een variant ervan vermelden op de verpakking. Zo ben je zeker dat je so-wie-so goed zit. Sophie legt uit waarom: “Onze haren zijn een verzameling chemische verbindingen. Zijn die in topconditie? Dan is je haar dat ook. Overmatig stylen met hitte kan die verbindingen beschadigen, waardoor het haar broos en dof wordt en afbreekt. Bond Repair-producten herstellen die verbindingen weer.”

Een aanrader:

• Redken, Acidic Bonding Concentrate Shampoo & Conditioner, allebei 30 euro, bij Zalando.

Vergeet de hoofdhuid niet

Last, but certainly not least: geef ook je hoofdhuid voldoende aandacht en liefde. Sophie: “Alle voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het haar, komen uit de huid. Die bevat de bloedvaten die ervoor zorgen dat ons haar voldoende zuurstof en eiwitten krijgt. Een verzorgend masker voor de hoofdhuid zal dus ook helpen bij gezonder haar.”

“Ook een hoofdhuidscrub werkt prima. Zo'n scrub verwijdert namelijk dode huidcellen, onzuiverheden en achtergebleven productresten, waardoor de weg vrijgemaakt wordt voor je shampoo en conditioner. Zo kunnen die dieper inwerken en werken ze nóg efficiënter. Bovendien zal de mechanische handeling van het inmasseren de bloedcirculatie stimuleren, waardoor het haar gezonder zal groeien.”

Enkele aanraders:

• System Professional, Repair Mask, 43,99 euro, bij het kapsalon.

• Bumble and bumble, Scalp Detox, 31,95 euro, bij Zalando.

• Zeitschild, Scalp Relief & Repair Lotion, 35 euro, bij desix-zeitschild.be.

• Rituals, Elixir Collection Purifying Scalp Scrub & Shampoo, 18 euro, bij Rituals.