Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

“Normaal ben je na 3 weken je gebruinde huid kwijt, maar je kan dat verlengen.” 3 experts leggen uit hoe

doorSophie Vereyckenop 02/09/2022

Pronk jij dankzij de zomervakantie met een mooi kleurtje, en wens je die bruine huid zo lang mogelijk te behouden? Dermatologen Thomas Maselis en Solange Lintermans geven concrete tips om bruin te worden én zo lang mogelijk te blijven: van de juiste huidverzorging tot wat je best eet en drinkt. “Door het sap van die groente te drinken, bruin je ook sneller.” Onze beautyredactrice Sophie tipt daarnaast nog twee innovatieve behandelingen die je zomerse look verlengen.

Net terug van een zuiderse vakantie of de voorbije weken veel op je terras in het zonnetje vertoefd? Dan merk je wellicht dat je huid een mooie zomergloed heeft gekregen. Zo goed als iedereen verlangt naar een bruine huid, maar wist je dat bruin worden eigenlijk een beschermingsmechanisme is van ons lichaam? Wanneer we in de zon komen, maakt onze huid immers extra melanine (pigment) aan die zorgt voor dat mooie, bruine kleurtje, aldus dermatologe Solange Lintermans van Carpe Clinic. “En die melanine absorbeert als het ware de uv-stralen.” Zo vormt zich een soort laagje waardoor de uv-stralen van de zon minder diep onze huid kunnen binnendringen.

Hét ingrediënt dat je sneller doet bruinen en een intensere gloed laat ontwikkelen

Wanneer het gaat om bruin worden én bruin blijven is bescherming ontzettend belangrijk. Dat benadrukken beide dermatologen. Jezelf beschermen doe je door voldoende zonnecrème te dragen. “Die je trouwens om de twee uur opnieuw zou moeten aanbrengen”, aldus dermatoloog Thomas Maselis.

Daarnaast kan je aanvullende supplementen nemen ter ondersteuning en bescherming van je (bruine) huid, zegt Lintermans. “Er zijn supplementen op de markt, bijvoorbeeld van de merken Oenobiol of Oxelio, die vitamines bevatten zoals vitamine A, vitamine C, vitamine E, zink, selenium,... Door het innemen ervan is je huid beter beschermd tegen oxidatie of stress van de cellen die kan optreden na blootstelling aan uv-stralen.”

Nog een voordeel: deze supplementen bevatten ook betacaroteen. “Betacaroteen is een ontzettend belangrijke antioxidant met tal van gezondheidsvoordelen die er bovendien voor zorgt dat je sneller bruint en een intensere gloed zal ontwikkelen. Ik ben een grote voorstander van zulke supplementen”, benadrukt Lintermans. “Je bent beter beschermd tegen de zon én je zal bruiner worden.” Een dergelijke kuur innemen kan dus zeker interessant zijn voor wie nog op vakantie gaat.

Je huid scrubben haalt je kleurtje weg? Think again...

Maar supplementenkuur of niet: wie drie weken lang helemaal niet in de zon komt, is normaal gezien het opgedane tintje volledig kwijt. Lintermans: “Het proces van huidvernieuwing en afschilfering duurt onder normale omstandigheden drie weken.” Maar er is een manier om je bruine gloed te verlengen, verklapt ze, namelijk: de huid scrubben. “Veel mensen denken dat je bruine kleur weggaat door te scrubben, maar dat is een populaire misvatting. Ja, het klopt dat je het laagje van je laatste sessie zonnebaden weghaalt door te scrubben. Maar wat je er verder ook mee doet, is celvernieuwing stimuleren. Op die manier komen de dieperliggende basale cellen sneller naar boven. Resultaat: een mooi egale, bruine huid, dankzij de nieuwe cellen.”

Heb je al een mooi bruin kleurtje en wil je dat zo lang mogelijk onderhouden? “Dan is hydratatie ontzettend belangrijk”, onderstreept Lintermans. “Als je veel in de zon komt, droogt je huid uit. Daarnaast wordt de opperlaag van je huid wat dikker door blootstelling aan de zon, waardoor hij wel wat verzorging kan gebruiken. Daarom raad ik aan om de huid te behandelen met aftersuns of crèmes die rijk zijn aan bijvoorbeeld vitamine E of galamboter. Een goed verzorgde en gehydrateerde huid kan alles, dus ook de zon, beter aan.”

En die hydratatie is ook nodig van binnenuit. “Voldoende water drinken kan zeker ook helpen om sneller een kleurtje te krijgen en dat kleurtje ook langer te houden.” Wil je je gloed nog een extra duwtje in de rug geven? “Drink dan wortelsap, want het zit boordevol betacaroteen en vitamine A, waardoor je nog sneller bruint. Eigenlijk helpt alle voeding die rijk is aan vitamine A om bruiner te worden, denk maar aan rode, groene en gele groenten zoals tomaat, rode paprika, spinazie, meloen, watermeloen, abrikoos,... En doordat ze antioxidanten bevatten, helpen ze ook tegen zonnebeschadiging.”

Onze beautyredactrice Sophie tipt tot slot nog twee innovatieve behandelingen om je zomerse look te verlengen. Geen ingrijpende procedures en opvallende veranderingen, maar milde doch efficiënte behandelmethodes voor een zachte huid, stralende teint.

1. BABOR TECH SkinFusor: een minivakantie voor de huid

“Geen verzorgingsproduct zo goed voor je huid als een deugddoende vakantie. Konden we die zorgeloze glow, uitgeslapen blik en zomerse teint maar in een potje gieten. Helaas, de eerste crème die even ontspannend werkt als een Aperol aan het zwembad moeten we nog tegenkomen. Al komt het SkinFusor, een gloednieuw en hightech skincaretoestel, behoorlijk dicht in de buurt. Het futuristisch toestel verenigt vier technologieën in één apparaat: hij reinigt, verfijnt, hydrateert en masseert.”

“De behandeling begint met een diepe reiniging die onzuiverheden, hoorncellen en talg verwijdert, gevolgd door een krachtige verzorging waarbij de huid intens gehydrateerd wordt. Als laatste stap krijg je een dynamische (en ontspannende!) massage geïnspireerd op de fysiotherapie. Op die manier wordt de bloedcirculatie extra gestimuleerd om zuurstof en voedingsstoffen optimaal door de huid te transporteren. De behandeling wordt weleens de ‘Red Carpet Treatment’ genoemd, gezien het onmiddellijk zichtbare resultaat. Wie heeft er nog vakantie nodig?”

165 euro bij BABOR Brussel

2. Superboost 2.0: op trainingskamp voor je gelaat

“Bootcamps zijn in: tijdens deze stevige conditietraining versterk je het lichaam en verstevig je de spieren. Wel, de Superboost 2.0 doet precies hetzelfde voor de huid en je moet er zelf een stuk minder hard voor werken. Tijdens deze tweedelige behandeling reinigt de huidspecialiste de huid met een soort ministofzuigertje dat al het vuil uit je poriën zuigt, en vervolgens gaat er een op maat gemengde vitaminecocktail weer in.”

“In deel twee krijg je een kleef-electrode in de nek die miscrostroom door de spieren stuurt om de connectie met de hersenen te verbeteren. Eerlijk: dat voelt gek. Alle spieren in je gelaat trekken samen, alsof je geen controle meer hebt over je eigen gelaatsuitdrukking. Bovendien voel je spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had. Gelukkig went het snel, en het resultaat is ieder ongemak (dat volledig verwaarloosbaar is) helemaal waard. Getrainde gezichtsspieren betekenen immers zachtere uitdrukkingsrimpels, een vollere huid en open blik. En geen overvolle werkagenda die daar verandering in kan brengen.”

155 euro bij Faciem