Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Op de bank bij de dermatoloog: zo verminder je roodheid in je gezicht

doorNele Annemansop 24/06/2020

Het leven met een gevoelige, rode huid is niet eenvoudig. Vaak ben je met tal van producten in de weer om er niet als een vuurtoren bij te lopen, helaas vaak zonder resultaat of erger: met het tegengestelde effect. Dermatologe Justine Kluk vertelt je wat de belangrijkste oorzaken zijn en wat je eraan kan doen.

Roodheid in het gezicht wijst volgens de dermatologe meestal op de huidaandoening rosacea. ’Rosacea is, in tegenstelling tot wat velen denken, een erg veelvoorkomende huidaandoening waar al weleens wat misverstanden over bestaan’, zegt dokter Kluk. ‘Als je rosacea googelt, krijg je foto’s van mensen met extreme roodheid, een ruwe en erg oneffen huid, maar er zijn veel subtielere, minder zichtbare vormen van rosacea die de textuur van je huid niet veranderen.’ Meestal treft de huidaandoening vooral mensen met een bleke, dunne huid. ‘Als de huid dunner is, zijn alle verwijde bloedvaten alsook de roodheid veel zichtbaarder’, legt de dermatologe uit. Rosacea kan bovendien elk deel van je gezicht aantasten, maar is daarom niet altijd aanwezig. Zo kan je langere perioden doormaken dat je er geen last van hebt, voordat de roodheid weer toeslaat.

Maar door wat wordt rosacea dan getriggerd? ‘Die lijst is eindeloos’, vertelt Kluk. Toch blijkt vooral stress een belangrijke schuldige. ‘Stress kan elke aandoening verergeren, van eczeem tot acne. Stress verlaagt immers de barrièrefunctie van de huid wat betekent dat ze makkelijker geïrriteerd raakt.’ Maar stress staat niet noodzakelijk synoniem met dingen die gaande zijn op je werk of een recente relatiebreuk. Ook slaapgebrek of onregelmatige uren zijn nefast voor je huid. ‘Je lichaam neemt die dingen waar als stress, dus zelfs als alles redelijk goed zit in je privéleven, kan je lichaam nog altijd stress ervaren’, aldus Kluk.

Daarnaast kan je dieet een invloed hebben op de conditie van je huid. Zo hebben cafeïne, gekruid voedsel en alcohol een bloedverwijdend effect.

Hoe verminder je de roodheid?

Helaas bestaat er geen kant-en-klare oplossing, maar dokter Kluk raadt aan om een zachte, niet-schuimende reiniger te gebruiken om de huidbarrière zoveel mogelijk te respecteren. ‘Een zachte reinigingsmelk zoals deze van Caudalie is ideaal. Breng een reinigingsmelk altijd aan met een zacht wattenschijfje en vermijd het gebruik van washandjes. Ook een serum kan helpen om je huid te kalmeren. Een zachte dagcrème beschermt je huid dan weer tegen de schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast kan cryotherapie een snelle oplossing bieden; koude zorgt er immers voor dat je bloedvaten vernauwen waardoor roodheid en wallen verminderen.’

Toch is het ook belangrijk om, zelfs als je last hebt van een rode, vlekkerige huid, te onthouden dat elke huid kampt met oneffenheden. Neem maar eens een willekeurig stukje huid van je arm of been. Dat ziet er waarschijnlijk niet egaal uit, met hier en daar verwijde poriën, wat littekens of andere onvolmaaktheden. Dat is normaal, een huid is namelijk nooit perfect, dus streef daar ook niet naar.