Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Opgelet! Deze zaken maken je haar dun en futloos

doorKimia Farhangop 05/07/2017, laatst bijgewerkt op 04/07/2017

Last van dun, droog haar? Misschien ligt de oorzaak bij een van deze fouten. Door ze te vermijden zal je haar er al snel minder futloos uitzien!

1.    Je eet niet genoeg proteïne

Een belangrijk element in ons haar is keratine. Dit eiwit kan gezien worden als de bouwsteen van ons haar, net als van onze huid en nagels. Als je dus niet genoeg eiwitten eet, zal dat een negatief effect hebben op je lokken. Voedingsmiddelen waarin je veel eiwitten kan terugvinden zijn bijvoorbeeld noten en peulvruchten. Maar het kan ook dat je met je voeding alleen niet genoeg binnenkrijgt. In dat geval neem je best supplementen.

 2.    Je wast je haar te vaak

Wij houden ook niet van haar dat er vettig uitziet, maar het té vaak wassen is ook niet goed. Zo spoel je namelijk alle natuurlijke oliën van je hoofd – met een droge, doffe en futloze haardos tot gevolg. Laat telkens minstens een dag tussen de wasbeurten, dat zal al heel wat helpen.

 3.    Je gebruikt conditioner verkeerd

Veel mensen gebruiken eerst shampoo en dan conditioner, maar vergeten dat conditioner je haar net zwaarder maakt. Gebruik dus eerst conditioner, laat die wat intrekken, was hem uit en gebruik daarna pas shampoo. Nog een andere regel voor conditioner is dat je hem enkel op de lengtes van je haar mag aanbrengen, en niet aan de wortels. Zorg dat je alles goed uitwast, want de resten van shampoo en conditioner verzwaren je haar ook.

 4.    Je gebruikt altijd dezelfde shampoo

Wat je misschien nog niet weet is dat je haar vaak verandert. Maar dat wil ook zeggen dat het telkens een andere verzorging nodig heeft. Altijd dezelfde shampoo gebruiken is dus niet verstandig. Pas hem daarom aan aan je haartype op dat moment.

 5.    Je gebruikt schadelijke producten

Dit is eigenlijk een van de meest voorkomende oorzaken van dun, droog en futloos haar. Pas op dat je ten eerste niet het verkeerde product voor je haar gebruikt, en ten tweede, dat het niet schadelijk is. In veel shampoos zitten bijvoorbeeld siliconen; die vormen een laag over het haar die ervoor zorgt dat het geen vocht meer opneemt en dus droog en breekbaar wordt.

Ook haarsprays en gelijkaardige stylingproducten kunnen schadelijk zijn: ze bevatten alcohol en sulfaten die het haar uitdrogen. Kijk dus goed de ingrediënten na voor je een product gebruikt. Je kan ook voor natuurlijke alternatieven te gaan. Producten met kokosnoot-, olijf-, of arganolie zullen de schade aan je haar herstellen en het haar versterken en verdikken.