Project plasma? De zin en onzin van bloed als beauty-ingrediënt: “Ik ben rood en lijk gestoken door muggen, maar de buren bevestigen dat ik er fris uitzie”
Schoonheid zit vanbinnen, en dat mag je anno 2021 letterlijk nemen. Want als we het wereldwijde web mogen geloven, herbergt ons lichaam dé sleutel tot een mooiere teint en volle haardos: ons bloedplasma. Denk maar aan de notoire ‘vampire facial’ van Kim Kardashian. Vaatchirurg Chris Cambré, dermatoloog Ilan Karavani en esthetisch arts Elisabet Haesevoets lichten toe hoe en of zulke ‘PRP-behandelingen’ werken, redactrices Anke en Liesbeth testen er elk een uit. “Wie mooi wil zijn moet lijden, denk ik terwijl ik op de behandelingstafel ligt.”

Ongeveer twee jaar geleden kocht ik een koersfiets, inclusief een paar klikschoenen. Dankzij die schoenen zou je namelijk sneller en efficiënter rijden.
En inderdaad: ik vloog! Over de heuveltjes, en het jaagpad. En over het asfalt, omdat ik vergat dat je ook moet uitklikken als je afstapt. Het resultaat: één geblutst ego en twee geschaafde knietjes. Waarom ik dit vertel? Simpel: wanneer ik dit schrijf, vertoont mijn gezicht opvallend veel gelijkenissen met mijn gehavende knieën: rood, gevoelig, met een licht branderig gevoel. Al kwam er dit keer geen fiets aan te pas. Wel: een gezichtsbehandeling met mijn eigen bloed.
Bloed op je snoet
PRP heet het officieel, wat staat voor ‘platelet-rich plasma’ of plaatjesrijk plasma. Al doet het ongetwijfeld pas écht een belletje rinkelen onder de naam ‘vampire facial’. Want de befaamde selfie van Kim Kardashians bebloede gelaat staat op ons netvlies gebrand. Maar PRP is zoveel meer, vertelt vaatchirurg Chris Cambré, gespecialiseerd in regeneratieve geneeskunde.
“Op de foto van Kim heeft men duidelijk enthousiast het bloedplasma over de huid uitgesmeerd voor het visuele shockeffect. In de praktijk sturen we niemand zo de straat op. (lacht) Wat het wel is? Een techniek die zijn oorsprong vindt in de orthopedische geneeskunde. Door een kleine hoeveelheid bloed af te nemen en te centrifugeren, kunnen we bloedplaatjes isoleren. Die bevatten groeifactoren, die een rol spelen in het versnellen van de wondgenezing.”
Bloedvaten kan je het best vergelijken met leidingen die als een netwerk door ons lichaam lopen, verduidelijkt dermatoloog Ilan Karavani. “Als er thuis zo’n leiding springt, dan bel je een loodgieter, die doorgaans een paar uur of dagen later langskomt. Ons lichaam heeft die tijd niet. Gelukkig circuleert er al een loodgieter ín de buis, onder de vorm van bloedplaatjes. Komen ze een wonde tegen? Dan geven ze groeifactoren vrij, waardoor alles snel herstelt en het gat in slechts een paar minuten gedicht wordt.”
Stel dat je dus in je vinger snijdt, of – ahum – pakweg van je gloednieuwe koersfiets dondert, dan reageert ons lichaam door bloedplaatjes naar de wonde te brengen. Die lossen daar hun groeifactoren en zorgen zo voor wondgenezing. Klinkt logisch, maar wat heeft dat nu met de vampire facial te maken? Door die bloedplaatjes zelf in te spuiten, geef je ook het natuurlijke herstelproces van de huid een boost, voor een frisser en voller effect.
Daarom wordt PRP meestal gecombineerd met ‘needling’, vertelt Cambré. “Dat is een techniek waarbij we met minuscule naaldjes kleine beschadigingen op de huid maken, zodat de groeifactoren vrijkomen.” Want om het weer te vergelijken met de loodgieter: hij pakt pas zijn gereedschapskist als hij problemen ziet.
Plasma naar de zee dragen
Dat de techniek werkt, daar bestaat geen twijfel over. Ze wordt al jaren met succes toegepast door orthopedisch chirurgen voor de behandeling van peesletsels (zoals een tenniselleboog of ontsteking van de achillespees) en tandartsen om de heling van het bot te versnellen. En ook bij haarverlies heeft het toevoegen van bloedplaatjes een positief effect. De groeifactoren zorgen ervoor dat de haarfollikels weer actief worden en stimuleren zo de haargroei.
Binnen de esthetiek is het veeleer een onderhoudsbeurt voor de huid, vertelt Cambré. “Verwacht niet dat je er anders zal uitzien. PRP werkt vooral op huidkwaliteit en -textuur, en zet onderhuids veel in gang. De eerste dagen zie je een mooie glow – dat is het effect van de needling – na twee à drie maanden zie je het chronische effect van de bloedplaatjes: de huid is steviger en beter gehydrateerd.”
Klinkt goed. Iets té goed, vindt Ilan Karavani. “PRP dankt zijn succes aan het feit dat je bloedplaatjes inspuit daar waar ze ontbreken. Denk aan een vale, dunne, verouderde huid. Of de hoofdhuid, die van nature relatief weinig bloedvaten telt. Kwaad doet het niet. Maar bij een relatief jonge of gezonde huid is het overbodig: die heeft al genoeg bloedvaten, bloedplaatjes en dus voldoende groeifactoren. In feite draag je gewoon water naar de zee.”
Ons lichaam is enorm zelfregulerend en lost eventuele problemen zelf op, beaamt esthetisch arts Elisabet Haesevoets. “Zelfs als je dat proces een handje wil helpen, is needling vaak voldoende. Doordat je kleine wondjes maakt, zullen je eigen bloedplaatjes hun groeifactoren vrijgeven. De vraag is dan: wat win je erbij om nóg meer bloedplaatjes in de huid te brengen?”
Weinig, vermoeden zowel Karavani als Haesevoets. Chris Cambré is optimistischer. “Door een overvloed aan bloedplaatjes en groeifactoren toe te voegen, raken ze ook tot in de diepste bindweefsellaag voor een langetermijneffect.” Hoe het uiteindelijk afgelopen is met mijn post-vampirefacial-gezicht? De volgende dag was mijn huid minder rood, na een paar dagen zag ik in de spiegel een egale teint met gezonde gloed. Maar blijkbaar kan ik als jonge dertiger hetzelfde resultaat bereiken met een gewone needlingsessie. Minder cool, wel goedkoper.
De juiste match
Lijntjes, grote poriën, donkere kringen ... doordat PRP berust op de lichaamseigen genezingscapaciteit heeft het tal van toepassingen, aldus dokter Google. De praktijk ligt iets genuanceerder. “Vergelijk het met fillers”, zegt Elisabet Haesevoets. “Je kan iedereen opvullen, maar het moet bij het geheel passen. Kortom, het werkt alleen bij de juiste patiënt. Iemand met een jonge huid, dikke poriënhuid of acne zal weinig verbetering zien. Heb je een fijne, vale huid of last van haarverlies? Dan zijn de resultaten wél veelbelovend.”
Liesbeth teste PRP uit tegen haarverlies
Liesbeth: “Een klein jaar geleden viel mijn haar uit. Niet één of twee, maar honderden tegelijk. De diagnose: PCOS. Een hormonale afwijking waardoor je haardos uitdunt. Intussen gebruik ik de juiste anticonceptie en merk ik veel verbetering. Over heel mijn hoofd groeien mini-babyhaartjes. Hoera! Om die nog een boost te geven, klop ik aan bij schoonheidsspecialist Karen voor een PRP-behandeling.”
“Terwijl ik bij haar op de tafel lig, denk ik aan de woorden: wie mooi wil zijn, moet lijden. Want deugd doet het niet. Voor ik naar buiten stap, is ze nog rechtuit over het effect van de behandeling. ‘Je zal niet meteen verschil merken. De kleine haartjes zullen sneller groeien én verdikken. Pas na enkele maanden zal je daar de vruchten van plukken.’ Ik kan alvast niet wachten!”
300 euro bij Sarasin Clinic, sarasinclinic.com.
Anke onderging een PRP-behandeling voor een mooiere huid
Anke: “Een gelaatsverzorging bij de schoonheidsspecialiste is pure me-time, een PRP-behandeling niet meteen. Ik zou liegen als ik zeg dat de behandeling aangenaam is. Tijdens de needling – waarbij opzettelijk kleine verwondingen worden aangebracht – schieten de tranen ongewild in mijn ogen, verder geef ik geen krimp. Vervolgens komt het plasma tevoorschijn. Dat wordt met een naald ingespoten in mijn gezicht. Ook hier zijn er gevoelige plekken – boven de lip, auw! – maar het is nét oké.”
“Na de vele prikjes volgt een maskertje en mag ik een half uurtje relaxen onder de ledlamp, rustgevende muziek op de achtergrond. Toch even me-time. Naar huis fietsen doe ik met een kap over mijn hoofd, hopend dat ik niemand tegenkom onderweg: ik ben rood en ik lijk gestoken door een bende hongerige muggen (bultjes door de naaldenprikjes). Een dag later zie ik er niks meer van, maar voelt mijn dunne, tere huid wel nog gevoeliger. Zelf denk ik wel al enig ‘stralend’ effect waar te nemen in de spiegel. Mijn nietsvermoedende buren bevestigen dat weekend: ‘Amai, jij ziet er zo ... fris uit.’ De grootste plus is dat ik er nog lang van heb mogen nagenieten. Zelfs weken later krijg ik nog spontaan de opmerking ‘dat ik er zo goed uitzie’.”
400 euro bij dr. Elisabet Haesevoets in Edegem, dokterelisabet.be.
395 euro bij Lightfalls Clinic in Melle, lightfallsclinic.be.
PRP-Checklist
• Menstruatie = no-go
Chris Cambré: ‘Tijdens je menstruatie ligt de pijngrens lager, waardoor PRP meer kan irriteren. Zeker een PRP-haarbehandeling kan je beter uitstellen, net omdat de hormoonhuishouding een grote rol speelt bij haaruitval.’
• Reken op downtime
Chris Cambré: ‘Sommige mensen zien de dag zelf een milde roodheid, andere hebben een paar dagen last van schilfering en een gevoelige huid. In zeldzame gevallen kan je tijdelijk meer acne krijgen.’
• Niet zonnen
Chris Cambré: ‘Needling kan onder invloed van de zon hyperpigmentatie veroorzaken. In de zomer kan je beter voor de zachte aanpak kiezen, zoals een dermaroller die de huid hoogstens heel licht irriteert, in combinatie met PRP-injecties.’