Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Slechte gewoonten waardoor je meer haar verliest

doorKimia Farhangop 09/06/2017

Verlies jij veel haar? Misschien komt het wel door deze slechte gewoontes.

1.    Te strakke kapsels

Als je een strakke paardenstaart of dot maakt, kan dit je haar beschadigen omdat je dan overmatige spanning op de haarzakjes zet. Af en toe kan geen kwaad natuurlijk, maar doe je dit te vaak, dan kan dit leiden tot alopecia. Dat is een medische aandoening waarbij de haarzakjes permanent verzwakt zijn en niet meer kunnen groeien, zodat er op bepaalde plaatsen kale plekken ontstaan.

Laat je haar dus los wanneer je kan. Als je het toch wil opsteken, zorg dan dat je haar niet aan je hoofdhuid trekt. Gebruik rekkertjes die gemaakt zijn voor je haar en geen rubberen elastieken, want die zullen je haar nog meer beschadigen.

2.    Te veel hitte

De hitte van een haardroger, steiltang of zelfs heet water kan je haar enorm beschadigen en dehydrateren. Probeer dat dus ten eerste vooral te vermijden. Was je haar met koud water en laat je haar vanzelf drogen. Wil je toch je haar in model brengen met een steil- of krultang? Probeer dan zoveel mogelijk van je roots en puntjes af te blijven en gebruik een hitte beschermende spray.

3.    (Te veel) kleuren

Wil je je haar kleuren? Doe het dan voorzichtig en niet te vaak; het kan er immers voor zorgen dat je haar na verloop van tijd zo beschadigd is dat het niet meer groeit. Vooral drastische kleurveranderingen zijn het gevaarlijkst. Ga nooit in één beurt van donkerbruin naar blond of andersom. Je haar zal enorm uitdrogen en kan zelfs breken. Probeer altijd in de buurt van je natuurlijke haarkleur te blijven – een of twee tinten donkerder of lichter. Wil je toch eens iets helemaal anders? Laat je haar dan in verschillende stappen kleuren, met genoeg tijd tussen elke stap. Zo heeft je haar een beetje tijd om weer te herstellen voor je het weer door een hels kleurenproces laat gaan.

4.    Te veel producten gebruiken

Het is misschien een beetje ironisch dat sommige producten je haar meer schade kunnen aanrichten dan dat ze goed doen. Hou dus in het oog of de producten die je gebruikt je haar niet beschadigen en als je twijfelt, raadpleeg dan een dermatoloog.

5.    Nat haar verkeerd behandelen

Je haar is veel fragieler als het nat is dan wanneer het droog is. Je moet er dan dus extra voorzichtig mee zijn. Je borstelt je haar beter niet als het nog nat is, omdat het dan sneller afbreekt. Wil je toch de knopen eruit halen? Gebruik dan een kam en werk traag en voorzichtig.

6.    Te veel in de zon lopen

UV-stralen beschadigen je haar, dus door te veel in de zon te lopen wordt je haar droog en zal het sneller breken. Als je lang in de zon moet zitten, draag dan een hoed of iets anders dat je hoofd bedekt. Zonnecrème is dus niet het enige dat je moet bijhebben als je de zon in stapt.