Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Trager kaal of langere lokken dankzij deze simpele keukenolie: sociale media is fan. Wat zegt de dermatoloog?

doorRedactieop 10/04/2023

Meer, langer en voller haar, wie wil dat niet? Op sociale media lijkt haarolie van rozemarijn hét wondermiddeltje, ook voor kalende mannen. En goedkoop. Maar werkt het echt, zelfs bij ernstiger haarverlies? Dermatoloog Ilan Karavani verklaart. “In combinatie met deze remedie werkt het beter.”

Het geheime middel voor lang, glanzend haar en de remedie tegen haarverlies? Rozemarijnolie, zo blijkt. Geen wonder dat de hashtag #rosemaryoil meer dan 942 miljoen (!) keer is bekeken op het socialemediaplatform TikTok. Talloze gebruikers op de app zweren bij de rosemary mint growth hair oil van Mielle Organics. “Ik gebruik dit nog maar een maand en ik merk nu al een verschil”, vertelt ene Alix Earle.

Dit eenvoudige brouwseltje, oorspronkelijk gemaakt van rozemarijntakjes en olijfolie, wordt al eeuwenlang gebruikt om haargroei te stimuleren en de haarkwaliteit te verbeteren, vooral in het Middellandse Zeegebied. Toch werden er pas vrij recent onderzoeken gedaan naar de precieze effecten ervan.

Zo vergeleek een studie uit 2015 rozemarijnolie met minoxidil, een andere populaire behandeling tegen haargroei), waarbij de ene groep mensen ofwel rozemarijnolie ofwel minoxidil twee maal per dag voor zes maanden lang gebruikten. Beiden merkten meer haargroei op, de groep die rozemarijnolie gebruikte zelfs iets meer. Plus, hun hoofdhuid jeukte minder.

Haarolie van rozemarijn kan dus effectief de haargroei bevorderen, maar eerder op lange termijn, aldus het onderzoek. Dat beaamt ook dermatoloog Ilan Karavani.

Zo werkt de olie nog beter, aldus dermatoloog

“Heb je af en toe last van een geïrriteerde hoofdhuid en jeuk? Dan is haarolie van rozemarijn hier perfect voor, want het heeft een ontstekingsremmende werking”, zegt Karavani. “Het verbetert in beperkte mate ook de bloedcirculatie in je haarvaten, wat haargroei stimuleert.”

“Ben je dus nog jong en heb je af toe last van een beetje haarverlies? Dan kan de olie dat proces vertragen. Ook als je het middeltje preventief tegen haarverlies wil gebruiken, kan dat zonder problemen.”

“Het is ook makkelijk te gebruiken en heel goedkoop.” Zo haal je de gehypte haarolie op TikTok van Mielle Organics voor amper 11,99 euro al in huis bij Kruidvat. “Verder komt de haarolie ook zonder bijwerkingen en kan je het zelfs zelf maken thuis”, zegt de dermatoloog.

Hoe je het middeltje best gebruikt? “Breng de olie liefst ’s nachts aan voor je gaat slapen, zodat je je haar in de ochtend kan wassen. Het is tenslotte een olie en zal je haar vettig maken”, waarschuwt Karavani. “Om iets van effect te zien, moet je het product voor minimum 12 weken gebruiken.”

En hoe vaak? “Elke dag kan, maar vergeet niet, dit is geen medicijn. Kan je ondanks een non-stop gebruik van rozemarijnolie toch nog kaal worden? Ja”, aldus de dermatoloog.

Al werkt de olie nog beter in combinatie met een andere remedie: een hoofdmassage. Volgens Karavani zal dat zelfs meer effect hebben dan de olie. “Een schedelmassage is zowat het meest doeltreffende dat je zelf thuis tegen haarverlies kan doen. Nog doeltreffender dan alle huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen haarverlies samen”, zegt hij. Zijn tip: masseer goed je hoofd élke keer je de rozemarijnolie gebruikt.

“Bij ernstiger haarverlies heb je wel andere behandelingen nodig”, waarschuwt Karavani nog. “Kalende mensen vanaf 50 tot 55 jaar zullen hoogstwaarschijnlijk moeten opteren voor een haartransplantatie. Noch een massage, noch rozemarijnolie kunnen dan nog helpen.”