Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Uitgetest. Droogshampoo’s van 5 tot 50 euro: “Mijn haar gaat in slechts een paar keer sprayen van flut naar fris”

doorSophie Vereyckenop 01/06/2023

De juiste droogshampoo geeft je weer een frisse coupe en meer volume. Maar één miskoop en die mooie haardos kleurt vaalgrijs. Onze beautyredactrice Sophie test 16 merken en ontdekt dat de prijs een groot verschil maakt. Kan het erg populaire Batiste, voor 5,80 euro de goedkoopste, toch de duurste variant van 49 euro evenaren? “Dít product is de gouden standaard.”

Beautyredactrice Sophie: “Sinds ik mama ben, heb ik eindelijk time management ontdekt. Enfin, het gebrek daaraan. Was ik vroeger al niet de beste in het tijdig plannen van shampoomomenten - als fervent sporter kwamen mijn work-outs zelden overeen met haarwasdagen - , dan is het er tegenwoordig allesbehalve beter op geworden.”

“In theorie neem ik iedere week weer me om dit keer wél goed te plannen. In de praktijk komt het standaard neer op een last-minute keuze tussen douchen of een halfuurtje extra slaap. En met een kersverse baby in huis wint slaap al-tijd. Om maar te zeggen: droogshampoo is een constante in mijn leven. Ik heb er dan ook een hele hoop getest. In alle geuren en formaten, maar vooral: in alle prijsklasses. Benieuwd welke er met head & shoulders bovenuit steken?”

BUDGET (> 10 euro)

1. Batiste, klassieke droogshampoo 5,80 euro bij newpharma
prijs voor 100 ml: 2,90 euro

“Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik snap de hype niet. Ik weet dat Batiste al jaar en dag dé autoriteit is op vlak van droogshampoo, maar mijn lokken denken daar anders over. Mijn neus trouwens ook, want het zware parfum is niets voor mij.”

“Al is grootste minpunt het gevoel achteraf: mijn haar voelt erg stug en lijkt niet natuurlijk te vallen. Bovendien moet ik regelmatig bijwerken, waardoor ik op het einde van de dag net een stijf Playmobil-kapsel heb. Ook merk ik na lang gebruik dat mijn hoofdhuid trekkerig en een tikje pijnlijk aanvoelt - een beetje zoals wanneer je je haar te lang in een strakke knot of paardenstaart hebt. Next.”

Score: 4/10

2. Phyto, Softness droogshampoo, 6,90 euro bij farmaline
prijs voor 100 ml: 9,20 euro

“Hallo ontdekking van het jaar. De geur is aangenaam zonder overheersend te zijn, en mijn haar gaat in slechts een paar keer sprayen van flut naar fris. Bovendien is nergens een vleugje wit te bespeuren. Je hoeft dus niet eindeloos met een handdoek te wrijven om je eigen kleur terug te krijgen. Op lange werkdagen is bijwerken een must, al vind ik dat een kleine moeite voor dit budget. Bovendien is de kleine flacon extra handig om in je handtas te stoppen.”

Score: 8/10

3. Nivea, Fresh Revive 3-in-1 Droogshampoo, 7,59 euro bij farmaline
prijs voor 100 ml: 3,80 euro

“Komt in twee kleuren: licht en donker. Slim gezien, want voor wie donkere haren heeft, kan droogshampoo een regelrechte uitdaging zijn. Mijn haar mag dan wel blond zijn, bovenop is het wat donkerder gekleurd. Makkelijk, want zo zie je geen uitgroei.”

“Het betekent echter wel dat droogshampoo snel eens wit uitslaat. Deze variant voor donkere haren doet dat niet. Handig, totdat je met je hand door je haren gaat en plots een bruin randje onder je nagels zit. Nog een nadeel: na gebruik lijkt mijn haar net stro, zo stijf voelt het. Op zich geen ramp - vettige dragen vragen nu eenmaal om opgestoken kopjes - maar ik heb toch liever de keuze.”

Score: 6/10

4. Yves Rocher, Zuiverende droogshampoo, 9,90 euro bij yves-rocher.be
prijs voor 100 ml: 6,60 euro

“Droogshampoo heb je in twee types: je hebt de hevige straal versus de fijne nevel. Het eerste geeft instant effect (maar meestal ook een vale waas en een licht krokante coupe), terwijl het tweede heel aangenaam aanvoelt, maar nét te puur natuur is (lees: nog steeds een ongewassen kopje).”

“Deze van Yves Rocher valt overduidelijk in de eerste categorie. Eén keer sprayen staat gelijk aan een méga wolk (eerlijk waar: ik probeerde een foto te nemen van de droogshampoo in actie, maar kneep reflexmatig telkens mijn ogen dicht van schrik). Mooie kiekje leverde het dus niet op. Het resultaat is gelukkig minder beangstigend: mijn haar ziet er proper uit, zónder het gevreesde witte laagje. Alleen jammer dat het wat dof oogt.”

Score: 7/10

MIDDENKLASSE (10 - 25 euro)

1. Rituals, Elixir Hair Collection droogshampoo, 12,90 euro bij Rituals
prijs voor 100 ml: 6,45 euro

“Als ze één ding kunnen bij Rituals, dan is het wel heerlijke geuren maken. Dat is bij dit product niet anders: de spray ruikt heerlijk. Blijkt dat ze nog iets anders kunnen, namelijk droogshampoo maken. Dankzij de fijne nevel heb je geen last van residu dat achterblijft, en je haar valt nog steeds soepel. Houdt hij mijn haar de hele dag vetvrij? Helaas niet. Rond de middag merk ik dat het frisse gevoel weg is. Maar dankzij de zalige geur is bijwerken allesbehalve een straf.”

Score: 7,5/10

2. Klorane, Droogshampoo havermelk spray, 14,50 euro bij medi-market.be
prijs voor 100 ml: 9,67 euro

“Deze bus komt een beetje met een gebruikshandleiding, maar dan heb je ook wat. Wie even de tijd neemt om het product te leren kennen, wil waarschijnlijk niets anders meer. De beste manier om ‘m te gebruiken is door na het sprayen even te laten inwerken en vervolgens het resterende product met een handdoek uit je haar te wrijven. Het resultaat is een fris(ser) kapsel dat nog steeds luchtig aanvoelt. En het is lief voor mijn hoofdhuid: geen irritatie, zelfs na regelmatig gebruik.”

Score: 8/10

3. Eleven Australia, Give me Clean Hair Dry Shampoo, 19,90 euro bij elevenaustraliastore.be
prijs voor 100 ml: 15,31 euro

“Does the job. En dat is het dan zo'n beetje. Niet de slechtste, maar zeker niet de beste droogshampoo die ik ooit probeerde. Hij maakt mijn haar (tijdelijk) minder vet en ruikt aangenaam, maar je moet regelmatig bijwerken en daardoor voelt het haar al snel stug aan.”

“Ik heb een klein exemplaar dat handig ik ooit kocht op vakantie (en nog steeds handig is om mee te nemen op reis), maar ik ben niet meteen gemotiveerd om de grote flacon te kopen. Zeker omdat je best nog veel betaalt, met 15,31 euro per 100 ml is deze eigenlijk duurder dan sommige van de luxeproducten.”

Score: 7/10

4. L’Oreal Professionel, Tecni Art Morning After Dust, 21,95 euro bij Zalando
prijs voor 100 ml: 10,98 euro

“Bij L’Oreal Professionel weten ze hoe je goede haarproducten maakt. Hun stylingproducten behoren tot mijn persoonlijke favorieten. Jammer genoeg is deze droogshampoo de uitzondering die die regel niet bevestigt. Pluspunten voor de fijne nevel die prettig aanbrengt, maar het witte laagje dat op mijn haar achterblijft blijkt zo moeilijk te verwijderen dat mijn man ‘s avonds opmerkt dat ik plots wel heel veel grijze haren heb gekregen. Niet meteen de look waar ik voor wil gaan. Dan nog liever vettig haar.”

Score: 4/10

LUXE (< 25 euro)

1. Kerastase, Refreshing Dry Shampoo, 36,76 euro bij Douglas
prijs voor 100 ml: 15,78 euro

“Ik gebruik deze droogshampoo voor alles. Om mijn haar wat op te frissen na het sporten. Voor extra volume bij een opsteekkapsel, of als ik weer gewoon de voorkeur heb gegeven aan een paar minuten langer slapen dan een snelle douche. En hij doet het allemaal even goed.”

“Hoe vaak ik ook spray, mijn haar voelt nog steeds als mijn haar maar dan frisser, en dat de hele dag lang. Je kan er niet te veel van aanbrengen (al denkt mijn bankrekening daar wellicht anders over). Het enige nadeel is de geur. Die is heel lekker - zoals we van Kerastase gewend zijn - maar iets te bloemig/poederig naar mijn smaak. Gelukkig vervliegt die snel.”

Score: 9/10

2. Balmain, Dry Shampoo, 39 euro bij balmainhair.com
prijs voor 100 ml: 13 euro

“Voor volume hoef je het niet te doen, maar als je die wasbeurt een extra dagje wil redden is dit de perfecte partner in crime. Absorbeert olie en talg in een oogwenk voor een instant frisse haardos. Of zo lijkt het toch. Geen kat die ziet die je droogshampoo gebruikt hebt.”

“Opgelet: wel even goed schudden voor gebruik. Ook handig: door de knop meer of minder in te drukken kan je makkelijk doseren. Wel zo praktisch, want mijn pony hoeft echt niet dezelfde lading droogshampoo te krijgen als de rest van mijn haar. Anders krijg je als nog de beruchte witte waas.”

Score: 9/10

3. Moroccanoil, Dry Shampoo, 27,50 euro bij johnbeerens.be
prijs voor 100 ml: 13,41 euro

“Ik wist niet dat het kon, maar met deze droogshampoo lijkt het alsof ik mijn haar gewassen heb. Mijn haar voelt zacht en proper aan, zonder de gevreesde witte schijn. Het lijkt zelfs alsof het meer glanst (en nee, niet omdat het vet is). Goed nieuws als je het wel wil proberen maar niet meteen zoveel geld wil neertellen: de droogshampoo bestaat ook in mini-formaat. Zo kan je eerst even proberen voor je definitief de knoop doorhakt. Klein minpuntje voor de verpakking, die redelijk vaak zijn dop verliest.”

Score: 9/10

4. Oribe, Gold Lust Dry Shampoo, 49 euro bij De Bijenkorf
prijs voor 100 ml: 16,33 euro

“Als je het prijskaartje ziet, zou je bijna hopen dat de droogshampoo tegenvalt. Helaas (nu ja) is de realiteit anders. Dit product heeft zijn naam niet gestolen: het is de gouden standaard der droogshampoo’s. Hallo volume, hallo frisse lokken. En dat de hele dag lang en zonder mijn hoofdhuid te irriteren. Duur? Absoluut. Maar zijn geld volledig waard - als hij op is koop ik ‘m gegarandeerd opnieuw. Bovendien bevat de flacon maar liefst 300 ml. Dat is twee tot zelfs drie keer zoveel als sommige andere producten. En dan valt het prijskaartje eigenlijk best mee.”

Score: 10/10

Conclusie

“You get wat you pay for. Waar ik doorgaans weinig verschil merk tussen de luxeproducten en budgetvarianten - of toch niet genoeg om het prijsverschil te verklaren - is droogshampoo een ander verhaal. De dure varianten presteren beduidend beter.”

“Op vlak van houdbaarheid - mijn haar voelt ‘s avonds nog steeds fris, en dat zonder bij te werken -, maar ook op vlak van gebruiksgemak. Geen witte waas, en mijn haar voelt nog steeds luchtig en soepel aan. Of je nu kiest voor Kerastase, Balmain, Oribe of Moroccanoil, ze presteren allemaal fantastisch. Het is dus vooral een kwestie van geur en prijs. Hou je toch liever iets meer over aan het einde van de maand? Dan zijn de droogshampoo’s van Phyto en Klorane een goed alternatief.”